SUĐENJE BIVŠEM POLICAJCU

Shrvana majka slomila se u sudnici i napala fatalnu Vedranu: ‘Uvukla mi je sina u nešto okultno!‘

Denisu Sivru, bivšem policajcu, sudi se da je serijom pljački zgrnuo više od 80.000 eura

Privođenje bivšeg policajca Denisa Sivre

 /Cropix

Osam mjeseci nakon što je zagrebačka policija riješila seriju od 19 oružanih prepada po Zagrebu od kojih je jedno ostalo na pokušaju, na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje Denisu Sivri (33), bivšem zaposleniku MUP-a odnosno interventnom policajcu te djelatniku UPPS-a koji je radio na Odjelu za zaštitu VIP osoba. Naime, nakon što je 2021. na vlastiti zahtjev napustio MUP zbog privatnih i poslovnih razloga, Sivro se bacio u poslovne vode s obje strane zakona.

I dok mu je biznis sa otvorenom tvrtkom štekao, serija razbojništava mu je išla kao po loju jer je od 24. veljače 2022. do 8. veljače 2023. sijući strah zaposlenicima odabranih meta, zaradio preko 80.000 eura. Nije se obazirao na doba dana kada je maskiran dolazio do trgovina, poslovnica igara na sreću, pošti, ljekarni, banaka i poslovnica FINA-e. Ulazio je unutra te uz prijetnju pištoljem i verbalno poput: ‘Otvori ladicu, nemoj se junačiti‘ ili ‘Otvorite trezor. Kaj se brinete kao da je vaše‘, krao.

image

Na Županijskom sudu u Zagrebu pocelo je suđenje bivšem policajcu za seriju pljački. Na fotografiji: optuženi Denis Sivro.

Goran Mehkek/Cropix

Nakon izrečenih prijetnji, zaštitarima bi oduzimao službeno oružje i odnosio ga sa sobom, a isto je činio i s novcem koji su mu predavali zaposlenici u strahu za vlastiti život. Zanimljivo je da je u šest slučajeva bježao s plijenom na električnom romobilu s kojim se i dovezao, a od njega je u pretresima oduzeto šest pištolja, odjeća koju je koristio za maskiranje, romobil i nešto novca.

Za razliku od ispitivanja na policiji i u tužiteljstvu kada je priznao sva redom kaznena djela, na početku suđenja dogodio se obrat jer Sivro je kazao: ‘Jasno mi je što mi se stavlja na teret i ne smatram se krivim!‘

A pozadina te promjene njegova stava o krivnji leži u tvrdnji da je "njegovo priznanje u policiji uvjetovano i iznuđeno u zamjenu za navodnu slobodu njegove nevjenčane supruge Vedrane O."

- Okrivljenik svoju obranu u policiji nije iznio svojevoljno i ista je okrnjena. Takvu obranu je iznio pod pritiskom nakon što mu je policija rekla da će, ako ne prizna sve, uhititi i Vedranu iako nije počinitelj kaznenih djela, a policajci su mu spominjali i da će im CSS odvesti djecu u dom. Predlažem da se na tu okolnost neposredno odmah na početku ispitaju Vedrana O. i u kojoj je ulozi na policiji prvotno ispitivana satima te prvi odvjetnik moga branjenika Josip Pečarić koji je bio prisutan na ispitivanju na policiji – rekao je među ostalim Sivrin odvjetnik Josip Reljić čije je prijedloge sud uvažio.

A među prvim svjedocima na suđenju su ispitani Sivrini roditelji, otac i majka koji sa sinom ne uspijevaju komunicirati otkad je napustio bivšu suprugu policajku s kojom ima dvoje djece i bio je materijalno situiran pa se zaljubio u Vedranu O. koju je, dok je bio policajac, štitio. Zapravo, Sivrini roditelji upiru prstom u njegovu tu drugu odabranicu, inače majku šestero djece, smatrajući ju izrazito lošim društvom koje ga je okrenulo protiv cijele obitelji.

‘U životu nije ukrao bombon‘

- Do trenutka uhićenja nisam imala saznanja da bi Denis imao veze s kaznenim djelima. Završio je Katolički školski centar te glazbenu školu, bio je među najboljim kandidatima generacije u policiji i ostvario je svoj san. S 23 godine života kupio si je stan i u životu ukrao bombon nije. Vozio je Audi A6, trebao je graditi kuću za obitelj, bio je situiran. I onda je upoznao Vedranu i skroz se promijenio. Denisov izgled je kopirana Vedrana. Doslovno izgledaju sada isto, s tim frizurama i tetovažama. Čovjek kojeg gledam sad u sudnici mi je totalna nepoznanica. Vedrana ga je izolirala iz društva i obitelji. Ostao je bez auta, raskućen je, ima ovrhe na kredite. Svoju djecu s prvom suprugom je obožavao i najednom ga ona više ne zanimaju. Kao da ih nema. Zato je sve do uhićenja bio zatvoren u stanu s Vedranom i šestero njezine djece od kojih je dvoje zajedničko. Psihološki je otišao. U zatvoru mu smije samo Vedrana dolaziti, a naše pakete i pisma odbija. Vedrana je čak rekla da što smo mu dolazili u zatvor, smo dolazili te da će ga ucijeniti ili ona ili mi – vrlo emotivno u sudnici je pričala majka optuženog Sivre navodeći da je sve do 2020. bio sjajan čovjek, policajac, prijatelj, sin, unuk...

image
Goran Mehkek/Cropix

Na daljnje upite o stanovitoj Vedrani optuženikova majka se propitkuje da joj nije jasno kako mu je tako isprala mozak i zaludila ga.

- Vedranina kriminalna prošlost je dobro poznata policiji. O njoj sam čula nakon što je Denis uhićen, pa i da Denis nije prvi partner kojeg je poslala u zatvor. Naime, nakon što je Denis uhićen, muž i ja smo došli u Heinzelovu se informirati o razlozima uhićenja i kaznenim djelima. Također, rečeno mi je da su i Vedranu oko toga ispitivali punih šest sati, a u neformalnom razgovoru inspektor mi je rekao da je ona u vezi s policajcem iz Heinzelove K.J. te da je Denis priznao kaznena djela pod uvjetom da se iz istrage izuzme Vedrana jer da ona ima djecu. Ona je itekako bila upućena u ono što on radi i nije mi normalno da je Denis u zatvoru a ona na slobodi i da je on apsolutno sve preuzeo na sebe da nju zaštiti. Ponižavajuće je da mi roditelji do svoga sina ne možemo doprijeti. Vedrana ga je očito uvukla u nešto okultno i već se tri godine pitam čime ga ona to drži – dodala je Sivrina majka koja živi za dan da ponovno zagrli sina kao nekad. Čuvši sve to, tužiteljicu je zanimalo koji bi onda bio Vedranin krimen u ovom slučaju?

- Ona je Denisu očito bila mentorica. Usmjeravala ga je. On nije taj profil, nije lopov – zaključila je optuženikova majka.

image
Goran Mehkek/Cropix

Kriminalisti su, kako smo već pisali, mjesec dana prije uhićenja počeli oko njega stezati obruč. Sivro pritom nije znao da ga njegovi bivši kolege tajno nadziru. Pa se tako iz posebnih dokaznih radnji može iščitati sadržaj telefonskog razgovora kada kaže:

"Ništa nisam napravio. Vozim se. Imam ono sa sobom i napravit ću šta treba. Ali ne treba forsirati, jer po gradu je sve puno murije."

Na kraju se ipak odvažio, među ostalim, s pištoljem u ruci ušetati u posljednju 19. metu - Kent banku na Radničkoj cesti, ali nakon toga nije daleko stigao. Jer mu je policija pokucala na vrata stana točnije Služba općeg kriminaliteta sa specijalcima iz ATJ Lučko jer su znali da je Sivro opasan, vičan rukovanju oružjem i dobro naoružan s obzirom da je zaštitarima, prilikom pljački, otimao pištolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:18