IZLOŽEN NAPADIMA

Šefu zadarskog SDP-a prošle godine prijetio pred dvogodišnjim djetetom, danas je priveden: ‘Prešli su crtu‘

Protiv njegova zahtjeva za uklanjanjem fašističkih obilježja s murala prosvjedovali su pripadnici braniteljskih udruga

Daniel Radeta

 Jure Mišković/Cropix

Zadarska policija privela je u utorak 43-godišnjaka zbog prijetnje predsjedniku gradskog odbora SDP-a Danielu Radeti sredinom studenoga prošle godine.

Osumnjičenoga terete da je sredinom studenoga, na predjelu Ravnica prišao oštećenom koji je bio s malodobnim članom obitelji te mu uputio ozbiljne prijetnje, izazvavši kod njega strah za život.

Nakon kriminalističkog istraživanja, 43-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu zadarskom državnom odvjetništvu.

Radeta je početkom siječnja priopćio da mu se "zbog ukazivanja i problematiziranja na nezakonite simbole i fašistička obilježja u javnom prostoru, u posljednjih mjesec i pol dana prijetilo premlaćivanjem, silovanjem, ubijanjem, i to u nekoliko navrata na neposredan način".

"Crtu su prešli onoga trenutka kada je njih nekoliko došlo prijetiti i vikati dok sam sa svojim dvogodišnjim djetetom bio na dječjem igralištu", naveo je Radeta.

Radeta u ponedjeljak policiji prijavio novi napad

Policiji je prijavio u ponedjeljak novi napad koji se dogodio na radnom mjestu, a na svom Facebook profilu napisao je da su mu prišle četiri nepoznate osobe od kojih ga je jedna udarila šakom u tijelo i nazvala ‘džukelom‘. Pobjegli su, dodao je, kada je izvadio mobitel kako bi prijavio događaj.

Ranije danas policija je potvrdila da je napad na predsjednika zadarskoga gradskog SDP-a prijavljen u ponedjeljak poslijepodne, nakon čega je odmah pokrenuta kriminalistička istraga.

"Prijavu o prvo verbalnom, a potom i fizičkom napadu na muškarca na području Poluotoka dobili smo jučer iza 14 sati. Odmah je pokrenuto kriminalističko istraživanje, obrada je u tijeku i javnost će o svemu biti obaviještena", izjavila je službenica za odnose s javnošću Sonja Šimurina.

Napad osudili županijski SDP i HDZ-ov gradonačelnik

Napad je osudio SDP Zadarske županije navodeći da je "Radeta napadnut na radnome mjestu, a njegov je krimen što se u svom političkom djelovanju pozvao na odredbe iz Ustava i zakona Republike Hrvatske".

Na napad na Radetu reagirao je i zadarski gradonačelnik Branko Dukić (HDZ) istaknuvši da "posljednjih godina svjedočimo sustavnom verbalnom nasilju pojedinih vijećnika, pravdajući to svojim iskrivljenim pravom na slobodu govora i demokracijom, a zapravo je riječ o nedopustivom ponašanju koje ruši svako dostojanstvo i uljuđenu komunikaciju".

Napadi počeli prije dva mjeseca

Verbalni napadi na Danijela Radetu počeli su po njegovim riječima prije dva mjeseca, nakon što je na sjednici Gradskog vijeća od Dukića tražio uklanjanje fašističkih obilježja na muralu posvećenom hrvatskom vojniku u Ulici Ante Starčevića.

Radeta je tvrdio kako nije riječ o slici hrvatskoga branitelja jer na glavi ima nacističku kacigu i grb koji ne pripada niti jednoj službenoj oznaci branitelja ili pripadnika Hrvatske vojske. Bio je to njegov uvjet za podršku gradskome proračunu, koji se tek trebao izglasati.

Od tada, kako je izjavio lokalnim medijima, Radeta je napadnut verbalno i fizički šest puta, a protiv njegova zahtjeva za uklanjanjem fašističkih obilježja s murala prošlog su tjedna prosvjedovali pripadnici braniteljskih udruga sa zadarskog i splitskog područja te navijačke skupine Tornado.

Radeta po neslužbenim podacima nakon jučerašnjeg napada nije zatražio liječničku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:38