DETALJI TRAGEDIJE

Šef stradalih radnika: Čuju se jauci, jedna žena kaže ‘pobrao nas je kamion ima i poginulih‘

Od siline naleta kombi je odbačen u jarak te se prevrnuo na krov, dok je tegljač završio na boku
 Goran Mehkek/Cropix

Četvero radnika tvrtke Šuma-Promet iz Velike Ludine izgubilo je život, a pet ih je ozlijeđeno u subotu oko 7.20 sati na autocesti A1 nadomak odmorišta Desinec nakon što je na njih, dok su bili na zaustavnom traku, pod punom brzinom naletio tegljač tvrtke Povrće Kosi iz međimurskog Totovca​. Tragediji koja je potresla cijelu zemlju prethodio je kvar na kombiju kojim su se radnici Šuma-Prometa vozili prema karlovačkoj Šumariji, gdje su za njih trebali obavljati poslove sadnje mladih sadnica hrasta lužnjaka.

Dok su čekali pomoć na cesti zbog puknuća zupčastog remena i pritom uredno označili na desnom traku trokutom "opasnost" na cesti, njihove živote prekinuo je vozač međimurskog tegljača koji je vršio dostavu robe za Jastrebarsko. Od siline naleta kombi je odbačen u jarak te se prevrnuo i završio okomito i djelomično na krovu, dok je tegljač u tom istom jarku završio na desnom boku. Nitko od sudionika nesreće nije završio tamo gdje je planirao.

image
Goran Mehkek/Cropix

Za dvije žene i dvojicu njihovih kolega, svi u dobi između 40 i 50 godina, nažalost, bilo je prekasno kad su stigli djelatnici Hitne pomoći, dok je njih petero, među kojima je i vozač tegljača smrti, prevezeno u tri zagrebačke bolnice, točnije dvoje ozlijeđenih je hospitalizirano na Svetom Duhu, dvoje u KBC Sestre milosrdnice te jedna osoba u KBC Rebro.

Vještačenje tegljača

Što je vozaču šlepera omelo pažnju? Iznenadni drijemež, slabost, korištenje mobitela ili nešto četvrto? Je li prebrzo vozio pa nije stigao na vrijeme uočiti kombi na zaustavnom traku po čijem se dijelu i on sam kretao netom prije naleta? Samo su neka od pitanja na koja će pokušati pronaći odgovore policajci u razgovoru s vozačem koji je skrivio nesreću. Čeka se obavljanje razgovora i s ostalim preživjelima nakon što im se saniraju ozljede u bolnici.

image
Goran Mehkek/Cropix

Također, vještačenjem tegljača, kojeg je iz kanala morala izvlačiti dizalica kako bi se dalje odšlepao u krug policije, bit će poznato je li možda u kobnom trenutku na njemu došlo do kakvog kvara i krije li, eventualno, kakvu tajnu tahograf. Što će otkriti istraga, pokazat će vrijeme, no ono što je sigurno jest to da je pred nepažljivim vozačem, nakon što se oporavi od ozljeda, kaznena odgovornost te će biti prijavljen zbog izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom.

image
Goran Mehkek/Cropix

Ako mu se i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu višegodišnji zatvor. Jedan od svjedoka koji se u vrijeme nesreće zatekao na mjestu užasa ispričao nam je kratko da su pojedinci iz službi koje su stizale na intervenciju s nevjericom komentirali da su sudionici nesreće od naleta tegljača odletjeli u zrak i da je čudo da baš svi nisu poginuli.

Vlasnik tvrtke Šuma-Promet Stevo Kovač jedva je susprezao suze dok je policija s njim razgovarala o poginulim radnicima te prikupljala sve podatke o njima. Jedan od Kovačevih zaposlenika rekao nam je kratko da je "gazda odmah po saznanju za udes krenuo na A1, te da je nekima od njih samo rekao: 'Odoše mi dobri i vrijedni ljudi."'

Tragičnom događaju svjedočio je i telefonom:

- Kroz taj razgovor ja vidim da se nešto događa. Za čas čuju se jauci, jedna žena po imenu je Nikolina ja mislim, kaže gazda, tim riječima, gazda dajte hitnu pomoć vozite nas mi smo nastradali evo pobrao nas je kamion ima i poginulih, rekao je za Dnevnik.hr Stevo Kovač, vlasnik šumarske tvrtke.

image
Goran Mehkek/Cropix

Najteža intervencija

O intervenciji smo razgovarali i s karlovačkim vatrogascima kojima je ovo jedna od mučnijih intervencija. - Kad je došla dojava u centralu da se dogodila prometna nesreća teretnjaka i kombija, nismo niti pomislili da će nas tamo dočekati toliki broj mrtvih i ozlijeđenih. Po dolasku na mjesto nesreće zatekli smo djelatnike Hitne pomoći. Krenuli smo u izvid terena i uočili nadasve tužan prizor. U prevrnutom kombiju, kojeg kao da je netko nabio okomito u zemlju, bile su tri mrtve osobe, a jedna je bila ispod teretnjaka. Neke od osoba smo zatekli uz kombi i njima su liječnici već pružali medicinsku pomoć jer su već prethodno bili izvučeni iz jarka. Ubrzo im je stiglo i pojačanje.

image
Goran Mehkek/Cropix

Rezanjem lima pomogli smo izvući mrtva tijela iz kombija, dok do četvrtog tijela nismo mogli sve dok dizalica nije pridigla šleper. To su scene na koje se ne može nitko pripremiti, a najmanje naviknuti.

Gašenje požara i borba s vatrom je ništa naspram ovakvih tehničkih intervencija s ljudskim gubicima - kaže za Jutarnji list vatrogasac JVP Karlovac koji je bio na mjestu užasa i pomagao unesrećenima. Od preživjelih osoba kaže da su svi bili kontaktibilni te da je bilo vidljivo da su trpjeli nesnosne bolove i bili u vidnom stanju šoka.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Bila je to najteža intervencija na kojoj smo bili unazad nekog vremena. Trudite se dati svoj maksimum i da vas ne shrvaju emocije pa ne čujete ništa što je oko vas, već se fokusirate na pomoć unesrećenima i da budete što efikasniji i što brži - zaključio je karlovački vatrogasac koji je na mjestu tragedije proveo cijelu smjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:30