MULJAŽE SA STANOVIMA

Šaroliko društvo u pritvoru: Uhićen poznati odvjetnik, policajac, žrtva bande s Knežije...

U USKOK-u je nastavljeno ispitivanje osumnjičenih, a osim odvjetnika, uhićen je i policajac iz VII. postaje na zagrebačkoj Trešnjevci

Mario Poljak

 Vlado Kos/Cropix

Među ukupno 25 osoba osumnjičenih u najnovijoj akciji policije i Uskoka zbog prevara sa stanovima su i jedan zagrebački odvjetnik, policajac te osoba koju se spominjalo kao žrtvu iznude.

Tijekom jučerašnjeg dana zbog velikoga broja uhićenika još su trajala ispitivanja u prostorijama Uskoka u Vlaškoj ulici, a do kraja dana su oni osumnjičenici za koje je to Uskok predložio trebali biti dovedeni kod suca istrage zagrebačkog Županijskog suda kako bi se odlučivalo o njihovu pritvaranju. Kao navodnoga organizatora cijelog lanca prevara policija i Uskok su osumnjičili 65-godišnjeg pravnika Krešu Matića, inače već ranije osuđivanog upravo zbog sličnih "kombinacija" sa stanovima.

Odvjetnik tražio uslugu

Matić je, sumnjaju, cijelu operaciju vodio iz ureda svoje tvrtke Titulus Plenus na samome Trgu bana Jelačića. Kao što je poznato, Matić je 2013. bio osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora kao jedan od pripadnika grupe Jagode Blum koja je građane varala uzimajući im kapare za stanove kojima uopće nisu raspolagali.

Uz Matića je kao drugi organizator osumnjičen Dario Sakač, inače osoba koju su navodno zbog novčanog duga maltretirali Tomislav Sabljo i Đorđe Vuletić s Knežije. Naime, u sklopu akcije Tebra, kada su policija i Uskok uhitili Sablju i Vuletića, obrađen je i slučaj protupravne naplate nad Sakačem. Prema optužnici protiv Sablje i Vuletića, njih dvojica su u lipnju 2019., nedugo prije nego što će biti uhićeni, prijetili Sakaču i tukli ga tražeći da im vrati dug.

Kako smo doznali, Uskok je u sklopu najnovije akcije osumnjičio i zagrebačkog odvjetnika Marija Poljaka, javnosti poznatoga kao branitelja informatičara Franje Varge, osuđenoga jer je krivotvorio SMS-ove za Zdravka Mamića.

Poljaka navodno sumnjiče da je sudjelovao pri upisu jednoga od stanova za račun Matića i Sakača, te da je jednom prilikom, znajući da je stan kupljen na prevaru, tražio intervenciju policije kako bi se uklonio pečat s jednoga od stanova znajući da stan nije legalno stečen, a kako bi Matiću i drugima omogućio da uđu u posjed stana.

Snimajući tajno pozive osumnjičenika, policija je otkrila da Dražen Mikulić, jedan od osumnjičenika, kontaktira jednoga njihova kolegu u 7. policijskoj postaji na Trešnjevci i od njega traži da mu provjeri podatke o nekim stanovima. Nakon što su proširili mjere i na toga svoga kolegu, shvatili su da on doista iz policijskog sustava izvlači podatke i dostavlja ih osumnjičeniku, a za što mu je ovaj navodno dao 200 eura.

Policajac suspendiran

Zbog primanja odnosno davanja mita osumnjičeni su i Mikulić, kojemu se inače sudi zbog optužbi da je krivotvorenjem pokušao preuzeti nasljedstvo književnika Paje Kanižaja, ali i posrednik, te policajac Zvonko Č. koji je privremeno udaljen s dužnosti. Okrivljenicima se stavlja na teret da su u proteklih nekoliko godina prisvojili ili pokušali prisvojiti najmanje osam stanova na području Zagreba od umrlih osoba, koristeći pritom krivotvorene kupoprodajne ugovore s pokojnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:13