KRIPTO PREVARA

Riječanka povjerovala ‘poslovnoj savjetnici‘ da će joj srediti brzu zaradu pa ostala bez 14.000 eura: ‘Dala je sve podatke...‘

Policija poziva građane na oprez da potraže profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što ulože novac

ilustracija

 Marko Todorov/Cropix

Vremešna Riječanka vjerovala je ljudima, posebice jednoj ženi, i mislila da ulaže u kriptovalute. No umjesto ulaganja s ciljem neke zarade, ostala je bez 14.000 eura.

Naime, 68-godišnja žena iz Rijeke je u proteklih mjesec dana preko mobitela kontaktirala s nepoznatom ženskom osobom koja ju je uvela u trgovinu kriptovalutama. Umirovljenica je povjerovala toj osobi koja ju je, kako je doznala prekasno, dovela u zabludu. Zvala ju je s različitih telefonskih brojeva i pritom joj poslala više poruka putem, kažu iz policije, mrežne aplikacije uvjeravajući je da sudjeluje u financijskom ulaganju trgovanjem kriptovalutama. K tome joj je 68-godišnjakinja poslala i osobne podatke, kao i podatke o štednji na bankovnom računu.

Kada joj se "poslovna savjetnica" prestala javljati na telefon, 68-godišnjakinja je provjerila stanje na bankovnom računu i shvatila da joj s računa transakcijom nestalo 14.000 eura.

- U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici kriminalističke policije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare na štetu 68-godišnje hrvatske državljanke. Pozivamo građane na oprez u poslovanju kriptovalutama te da potraže profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što ulože novac kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Stoga u takvom poslovanju budite vrlo oprezni i sumnjičavi. Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju - to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prevarnim namjerama. Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija - kažu iz PU primorsko-goranske podsjećajući da se više informacija o internetskim, odnosno investicijskim prijevarama može pronaći na mrežnim stranicama MUP- a i u projektu Web heroj ‘Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:37