PRAVILI ‘LAŽNJAKE‘

Razbijena banda iz Zagreba koja je krivotvorila dokumente: Radili lažne covid testove, sanitarne...

Da bi krivotvorine bile što vjerodostojnije, ekipa se raspitivala kod institucija o postupku ishođenja dogovorenih isprava
Zaplijenjene krivotvorine
 PUZ

Višemjesečno kriminalističko istraživanje zagrebačkih policajaca u suradnji s kolegama iz PNUSKOK-a rezultiralo je "razbijanjem" četveročlane bande sredovječnih muškaraca koji su se na području metropole udružili i krivotvorili šaroliki spektar isprava. Kriminalnim aktivnostima stavili su u promet 93 isprave neistinitog sadržaja i pritom si u džep stavili 37.328 kuna koje su međusobno podijelili.

Na desetke potvrda o izvršenom testiranju za Covid, sanitarnih iskaznica, potvrde o zdravstvenoj ispravnosti hrane te osobnoj higijeni djelatnika, uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, uvjerenja o osposobljenosti za rad na siguran način, licence Hrvatske obrtničke komore za obuku praktikanata i druge javne isprave izašli su iz zagrebačkog tiskarskog laboratorija pod palicom muškaraca starih 55,49,56,52 godine. Dokumente su krajnjim korisnicima prikazivali kao autentične te da ih slobodno dalje mogu koristiti u pravnom prometu pa su tako krivotvoreni papiri završili diljem zemlje.

image
Zaplijenjene krivotvorine
PUZ

Svaki od osumnjičenih je imao svoju ulogu pa su tako 55-godišnjak, 49-godišnjak i 52-godišnjak kontaktirali zainteresirane osobe, ili s njima povezane osobe, od kojih su zaprimali narudžbe za izradu točno određenih isprava s neistinitim sadržajem uz određenu novčanu naknadu. Dvojica su bila zadužena za pribavljanje obrazaca za izradu naručenih isprava, dok je 52-godišnjak želje ostvarivao izrađujući krivotvorine. Dio isprava izradio je i 55-godišnjak koji je zatim samostalno ili s drugima isprave predavao naručiteljima, a 49-godišnjak je brinuo o naplati i dogovorenim rokovima isporuke.

Da bi njihove krivotvorine bile što vjerodostojnije, ekipa se ujedno raspitivala kod institucija te pravnih i fizičkih osoba o legalnom načinu i postupku ishođenja dogovorenih isprava.

image
Zaplijenjene krivotvorine
PUZ

Kulminaciju istrage policija je provela jučer pretragama domova i prostora koje osumnjičeni koriste, a kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više komada raznih krivotvorenih pečata, popunjenih i nepopunjenih obrazaca raznih javnih isprava, računala te više mobilnih uređaja. A kod 52-godišnjaka su pronašli još i automatsku pušku te automatski pištolj, a zbog čega će uslijediti protiv njega i prijava za nedozvoljeno držanje oružja.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, policija je USKOK-u podnijela prijave zbog počinjenja 31 kaznenog djela krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja te su predani pritvorskom nadzorniku.

image
Zaplijenjene krivotvorine
PUZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:38