NIJE SE POKAJAO

Raspisana tjeralica za posrnulim lovcem osuđenim zbog ubojstva: Pušten na liječenje, nije se vratio u Remetinec

Nakon predviđenog postoperativnog liječenja Gmižić je ignorirao sudsko rješenje o povratku iza rešetaka

Željko Gmižić i žrtva

 Facebook

Posrnuli lovac i obrtnik Željko Gmižić (66), osuđen pravomoćno na 13 i pol godina zatvora zbog ubojstva iz 2014. u Vukovini, nedavno je završio na sudskoj tjeralici jer se s prekida odsluženja zatvorske kazne nije vratio u remetinečki zatvor 13. kolovoza ove godine! Ignorirao je niz dostavnica sutkinje izvršenja Županijskog suda u Velikoj Gorici koja mu je sredinom travnja izašla u susret te mu u dva navrata, radi liječenja od teške bolesti i operativnog zahvata u zagrebačkoj bolnici, odobrila prekid izvršenja kazne nakon što je Odjel zdravstvene zaštite unutar sustava rekao da mu ne mogu osigurati potrebnu operaciju i skrb.

O slučaju smo detaljno izvještavali.

Nakon predviđenog postoperativnog liječenja Gmižić je ignorirao sudsko rješenje o povratku iza rešetaka pa je na kraju sud bio primoran za njim raspisati tjeralicu tako da mu je policija vrlo brzo ušla u trag. Gmižićevo mjesto boravka je trenutno i dalje Centar za dijagnostiku zatvora Zagreb, no kako doznajemo, u međuvremenu je ponovno podnio putem odvjetnika novu molbu za prekid odsluženja. Hoće li nakon svega ipak biti upućen na odsluženje ostatka kazne u neku od kaznionica jer se od Centra za dijagnostiku kroz koji moraju proći svi zatvorenici, od proljeća nije maknuo, doznat će se uskoro. Osim zatvora, sud mu je izrekao i obveznu mjeru liječenja od alkohola.

Svirepi zločin tijekom kojeg je imao čak 2,8 promila alkohola u krvi i zbog kojeg je Gmižić osuđen, zbio se 10. studenog 2014. u lokalnoj gostionici kada je usmrtio Ljubu Matića i ranio konobara kafića. Naime, u to vrijeme u gostionici je bilo pet gostiju. Najednom je Gmižić otišao do svog Mercedes Pucha parkiranog ispred gostione te je iz njega uzeo revolver Smith&Wesson, vratio se u unutrašnjost i stao na ulaz u šank.

-Što će ti pištolj? - upitao ga je Ljubo Matić ni ne sluteći da će to biti okidač da Gmižić prema njemu iz neposredne blizine ispali šest hitaca s namjerom da ga ubije. Jedan metak je Matića pogodio u glavu a druga zrna su ispaljena prema separeu u kojem su bili gosti lokala.

Gmižić je na suđenju negirao krivnju tvrdeći da ga nije imao namjere ubiti već da ga je napao i pokušao mu uzeti revolver pa je nagonski odreagirao. U obranu je umiješao i šiltericu koju je nosio na glavi okrivljujući ju da mu je sužavala vidno polje.

-U tom momentu vidio sam ruke i noge, no znao sam da mi ta osoba želi uzeti revolver. Udario me glavom tako da mi je na oči pala kapa. Bio sam preplašen, htio sam ga se osloboditi. Dižem revolver, odjednom mi dolazi strahovita bjelina. U daljini čujem bum-bum i dalje se ne sjećam - branio se Gmižić tvrdeći i da ga je Matić, kojem je u uzorku krvi pronađeno 1,71 promil, ugrizao za prst.

Pokajao se zbog učinjenog nije, a činjenica da se nije vratio na odsluženje kazne kad je trebao, u obitelj ubijenog, koja ne prestaje oplakivati veliki gubitak, unijela je samo dodatni nemir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:47