‘ODI DOMA!‘

Rasist koji je prijetio Indijcu u centru Zagreba skriva se od policije, oni brzo otkrili njegov identitet

Navedeni događaj bi se mogao kvalificirati kao kazneno djelo ‘Javno poticanje na mržnju i nasilje‘

muškarac izvrijeđao Indijca u Zagrebu

 Screenshot Reddit/

"Je*eni nigeru, odi doma u Indiju (...) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce" - neumjesne su rečenice koje odzvanjaju ušima svakog tko je pogledao sramotnu snimku objavljenu na Redditu tijekom vikenda, a izgovara ih u centru Zagreba obrijano-nabrijani muškarac dostavljaču Wolta porijeklom iz Indije.

Nakon što je izvrijeđao tog vrijednog stranog radnika na rasnoj osnovi, a na čijem se licu iščitavala nelagoda, šok i nevjerica, video se prekida no nije dugo trebalo da postane viralan pa se i policija, koju su doslovno građani zatrpali poveznicama na snimku, umiješa u slučaj. Zahvaljujući kvalitetnim dojavama i smjernicama, zagrebački policajci su vrlo brzo otkrili identitet inicijatora govora mržnje koji je svojom primitivnom komunikacijom osramotio cijelu zemlju. Riječ je o, kako doznajemo, 34-godišnjaku iz okolice Zagreba, a njegovu lokaciju na kojoj se začahurio još uvijek pokušavaju locirati.

- Prema do sada prikupljenim saznanjima i uvidom u javno objavljene snimke, navedeni događaj bi se mogao kvalificirati kao kazneno djelo „Javno poticanje na mržnju i nasilje“ opisano u članku 325. stavak 1. Kaznenog zakona. Pozivamo građane koji imaju saznanja o tome gdje se muškarac sa snimke trenutno nalazi da nam se jave na 192 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - kažu iz zagrebačke policije.

I dok neki s kojima smo razgovarali kažu da ono što je rekao na viralnoj snimci dostavljaču hrane nije izuzetak nego takav govor mržnje i netrpeljivost sije već duže vrijeme, neki od njegovih poznanika su ostali šokirani njegovim izričajem te kažu da ga do sada takvog nisu vidjeli odnosno čuli.

Inače, to je samo jedan u nizu skandaloznih videouradaka u kojima s visoka, prepun sebe, vrijeđa strane državljane po boji kože a u jednoj se osvrnuo i na Ukrajinu te, salutirajući nacističkim pozdravom desnom rukom u zrak, iskazuje podršku toj zemlji u ratnom vihoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:38