DAN LUDILA

Proveo je 10 teških godina u Lepoglavi: Tek što je izašao, izazvao je neviđenu dramu u Karlovcu

Zdenko Mrzljak Mrzli (43) u petak je u gradskoj četvrti Švarča pokušao pregaziti interventne policajce pa je završio u zatvoru
Zdenko Mrzljak Mrzli bio je osuđen na 10 godina zatvora jer je 2008. pokušao ubiti policajce
 Mario Pušić/Cropix

Iako se nedavno vratio iz Lepoglave s odsluženja desetogodišnje zatvorske kazne, između ostalog i zbog pokušaja ubojstva dvojice policajaca, karlovački kriminalac Zdenko Mrzljak Mrzli (43) u petak u večernjim satima opet je napravio istu stvar - pokušao je pregaziti dvojicu karlovačkih interventnih policajaca.

U drami koja se događala u gradskoj četvrti Švarča policajci su koristili i vatreno oružje te su mu izrešetali vozilo, da bi ga u konačnici ipak nekako zaustavili. Karlovačka policija nije izvijestila javnost o ovom događaju, ali jest Županijsko državno odvjetništvo koje je u nedjelju ispitalo osumnjičenog Mrzljaka temeljem policijske prijave za pokušaj teškog ubojstva, prisile prema službenoj osobi te nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

"Dan ludila"

Svako toliko Mrzljaku se dogodi "dan ludila", prvi takav zbio se još prije 15 godina kada je kalašnjikovim rešetao zgrade po Karlovcu te propucao vozilo karlovačkog ugostitelja koji mu je potrubio da se makne s ceste, pa ga policija drži na oku. Objava fotografije s vatrenim oružjem na društvenim mrežama zato ih je prošli tjedan alarmirala te je na intervenciju poslana interventna policija.

Prema verziji događaja karlovačkog tužiteljstva, Mrzljak je zatečen u automobilu ispred kuće. Zapovjedili su mu da izađe iz vozila, ali on je naglo krenuo unatrag i pritom neočekivano otvorio vrata vozila te udario policijskog službenika koji je izbjegao nalet i uhvatio se za karoseriju. Nastavio je voziti naprijed-natrag pokušavajući "otresti" policajca koji se držao za vrata, a onda je naglo krenuo prema drugom policajcu koji mu je vikao da stane.

Izbjegli nalet

Policajac koji se držao za vrata je pao na tlo i ozlijedio se, no Mrzljak ih je nastavio ganjati obojicu. Pokušavao ih je pregaziti, a nije uspio samo zato što što su zbog spretnosti izbjegli nalet vozila. On je tada pobjegao s mjesta događaja. Ubrzo je svladan, očito uz uporabu vatrenog oružja koje nitko ne spominje, i izvukao se neozlijeđen.

U pretresu kuće pronađeno je samo streljivo, ne i puška kojom se dičio. Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu odredio mu je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali ne i zbog "opasnosti od ometanja kaznenog postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora", pa će tužiteljstvo na taj dio uložiti žalbu.

Dok je bio na odsluženju te kazne, sudilo mu se za devet drugih kaznenih djela, uglavnom krađa i provala. U zatvoru je dva puta napadnut i brutalno pretučen. Cimer Antun Ć. zalio ga je kipućom vodom, a zatim ga je izudarao po glavi i tijelu. Drugi cimer, Ivica Š., pretukao ga je stolicom. Sada mu očito prijeti povratak u staro zatvorsko društvo.

Sucu na izricanju presude zaprijetio da će ga ubiti

Zdenko Mrzljak ima oko 50 počinjenih kaznenih djela, a uglavnom je riječ o imovinskim deliktima i zloporabama droga.

Najveću dramu priredio je 2008. godine. Iritiran time što je policija zaustavila njegova prijatelja na ulici nedaleko od njegove kuće, izašao je pred njih naoružan bombom i pištoljem.

U blizini lokalne trgovine izvukao je osigurač iz bombe i pokušao je baciti na policajce, ali je jedan bio brži te ga je teško ranio u nogu i trbuh. Bomba je eksplodirala šest metara dalje.

Za to i još tri kaznena djela dobio je deset godina zatvora, a sucu Anti Ujeviću je pri izricanju kazne zaprijetio ubojstvom pitajući ga tko je uopće on da mu sudi, dok je svog odvjetnika optužio da je sudjeluje u uroti protiv njega.

Žalio se da zbog bolova ne može pratiti suđenje pa je sudac naložio da ga iz bolnice u sudnicu dovezu u bolničkom krevetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:02