PUNO POSLA ZA HITNU

'PRONALAZIMO IH PO ULICAMA U NESVIJESTI. ČIM DOĐU SEBI, ČESTO POSTANU AGRESIVNI...' Pošast uzela maha u Slavoniji: 'Mislim da je to Pandorina kutija'

 
 Profimedia, Alamy

Konzumacija tzv. osvježivača zraka u Slavoniji je potpuno uzela maha. Prema podacima Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Osijek, tjedno prosječno prime barem jednog konzumenta ovih sintetskih droga.

- S ovim se problemom borimo već nekoliko mjeseci. Uglavnom nas zovu slučajni prolaznici koji zatječu osobe bez svijesti ili u kakvom drugom lošem stanju, zbog čega nerijetko na takve intervencije odlazimo s prvim stupnjem hitnosti. Dogodi se da već i prepoznamo određene osobe, jer smo ih u tom stanju već nalazili, kaže za Glas Slavonije voditeljica medicinske službe pri županijskom HMP-u dr. med. Sunčica Prašnički.

Objašnjava da te sintetske droge djeluju tako da u trenu mirnu osobu preobraze u agresivnu pa često traže i pratnju policije kada odlaze na intervenciju.

Pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Osijek dr. sc. Srđan Čalošević kaže da se ne radi o epidemijskoj razini, ali činjenica je da stariji adolescenti konzumiraju 'osvježivače'.

- Nakon prijema i opservacije pacijenti se upućuju na detoksikaciju, odnosno primaju infuzijsku otopinu, pa i terapiju kisikom. Pri prijemu se nalaze uglavnom u stanju sužene svijesti, ubrzanog rada srca, povišenog ili kritično sniženog krvnog tlaka. Nakon što im pomognu terapijom, pacijenti budu proslijeđeni na Kliniku za psihijatriju, no ne svi. Naime, nije rijetkost da osobe koje su primljene na OHBP jednostavno - odu. Imamo dosta problema sa zadržavanjem takvih osoba kod nas. Ako imaju dovoljno snage, neki se pacijenti jednostavno pokupe i odu. Takvi su slučajevi sporadični, a u slučaju kada se pojavi kakav problem i naša zaštitarska služba ne može adekvatno djelovati, obavijestimo policiju - pojašnjava dr. Čalošević za Glas Slavonije.

U ovoj mračnoj priči je donekle dobra vijest da se situacija smirila kad je riječ o maloljetnim konzumentima ove sintetske droge. Jasno, to ne znači da je problem nestao.

- Bilo tko može naručiti 'osvježivače' s interneta i bez problema će stići na njihovu kućnu adresu. Nikakve kontrole nema ni u tome je li riječ o maloljetnoj ili punoljetnoj osobi. Mislim da je to Pandorina kutija, rekla je izv. prof. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.

Stoga je apelirala na roditelje da kontroliraju što rade njihova djeca i što naručuju internetskim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:59