PAD HELIKOPTERA

Pronađeno i treće tijelo, cijela Mađarska u šoku, predsjednica te zemlje obratila se obiteljima poginulih

Mađarski helikopter Airbus H145M bio je na obuci u Hrvatskoj, a srušio se u srijedu oko 12 sati
 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Tijelo pripadnika Ratnog zrakoplovstva Mađarske pronađeno je u četvrtak u popodnevnim satima, izvijestili su iz Ministarstva obrane i još jednom izrazili sućut obiteljima, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih oružanih snaga u helikopteru koji se srušio kod Pakovog Sela, na povratku na aerodrom Zemunik.

Mađarski helikopter Airbus H145M bio je na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”, a srušio se u srijedu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem.

U padu helikoptera poginula su tri člana posade.

"Ministarstvo obrane još jednom izražava najdublje izraze sućuti obiteljima, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih oružanih snaga", stoji u priopćenju MORH-a.

image

Mađarski istražitelji

Nikolina Vuković Stipančev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipančev/Cropix

Sve operativne snage sustava civilne zaštite trenutačno su na terenu.

image

Dražen Bilać, voditelj ŽC-a 112 Šibenik

Nikolina Vuković Stipančev/Cropix

- Hrvatska policija, pripadnici vatrogastva, javna komunalna vatrogasna postrojba Drniš s tri pripadnika i jednim vozilom, državne intervencijske postrojbe Hrvatske vatrogasne zajednice također s tri pripadnika i jednim vozilom, 11 operativnih djelatnika Hrvatske gorske službe spašavanja s pet vozila i dva drona te veći broj pripadnika Hrvatske vojske sudjeluju u postupku istrage i osiguranja mjesta događaja, kao i operativne snage policije, rekao je za Dnevnik HRT-a Dražen Bilać, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik.

Trenutačno su u tijeku radnje vezane uz očevid koje provode mađarski istražitelji, istražitelji vojne kriminalističke policije i PU Šibensko-kninske pod vodstvom županijske državne odvjetnice.

Bilać je rekao kako se za sada ne zna kad će olupina biti izvučena iz kanjona. To ovisi o istražnim radnjama.

- Kad oni završe svoj dio postupka, nakon toga će se pristupiti izvlačenju dijelova i same olupine. Jako je teško prognozirati. Mi se nadamo da će to danas krenuti, a u kojem pravcu će ići točno, još ne znamo.

O uzrocima nesreće još se službeno ne može govoriti. Istraga je počela.

- Za sada nije pronađen uređaj koji prati sve parametre leta, otkrio je Bilać.

image
Nikolina Vuković Stipančev/Cropix
image

Kanjon Čikole

Nikolina Vuković Stipančev/Cropix

- U Mađarskoj su svi bili uznemireni kad su čuli vijest. Predsjednica države, gospođa Katalin Novák odmah je izrazila sućut obiteljima poginulih. Svi su izrazili sućut i svi suosjećaju s obiteljima poginulih, rekla je Sasvari Bernadett, novinarka (MTVA).

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:00