UBOJSTVO IBRAHIMA DEDIĆA

Progovorila svjedokinja likvidacije kontroverznog bankara: ‘Slavila sam tog dana svoj 13. rođendan...‘

Više od dva desetljeća nakon Dedićeva ubojstva, zagrebačka policija je za taj zločin uhitila umirovljenoga časnika specijalnih postrojbi HV-a Tomislava Viktora Basu

Ibrahim Dedić (glavna fotografija), Tomislav Viktor Basa (desno)

 Ivan Posavec, Marko Todorov/Cropix

"Taj dan slavila sam 13. rođendan, i ja i prijateljica smo sjedile ispred haustora kada je došao Ibrahim Dedić. Parkirao je nedaleko svoj automobil i iz njega je izašao s jednom ženom. Ubrzo su se razdvojili i on je krenuo prema haustoru od naše zgrade gdje je živio. Nakon što je ušao u haustor za njim se iz prolaza pored zgrade zatrčao čovjek obučen u crno i s fantomkom na glavi, a u ruci je držao nešto nalik na kratku pušku. Utrčao je za Dedićem u haustor i počeo pucati. Prijateljica i ja smo se se najprije sakrile iza jednog parkiranoga auta, a zatim smo pobjegli iza garaža".

Izjavila je ovo u utorak 35-godišnja A.R., prva svjedokinja saslušana na suđenju za ubojstvo kontraverznoga bankara Ibrahima Dedića likvidiranoga u srpnju davne 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je živio na zagrebačkim Sveticama. Više od dva desetljeća nakon Dedićeva ubojstva, zagrebačka policija je za taj zločin uhitila umirovljenoga časnika specijalnih postrojbi HV-a Tomislava Viktora Basu, kojemu se sada sudi za Dedićevo ubojstvo.

Do Base, koji je u vrijeme ubojstva bio aktivni časnik u 2. gardijskoj brigadi HV-a, policija je došla na temelju DNK traga krvi pronađenoga na mjestu Dedićeva ubojstva, ali i u godinu dana ranije ukradenome BMW-u kojim su ubojice pobjegli s mjesta ubojstva, a koji je kasnije te večeri pronađen u Biankinijevoj ulici pored MORH-a, natopljen benzinom, ali ne i zapaljen.

Prema zaključcima istrage, prilikom ubojstva došlo je do samoranjavanja jednoga od počinitelja, ili od unakrsne paljbe ili od odbijenoga metka.

Nakon što je na početku suđenja sud najprije trebao utvrditi je li Basa raspravno sposoban, u utorak je na zagrebačkome Županijskom sudu počeo i dokazni postupak, i to saslušanjem jedne od svjedokinja ubojstva koja je 1999. imala samo 13 godina. Prema nalazu obdukcije, Dedić je izrešetan s najmanje dvadeset metaka iz dva različita pištolja - automatskoga škorpiona 7,65 mm i 9 milimetarskog HS-a, a iz rezultata očevida proizlazi da mu je već teško ranjenome na tlu jedan od ubojica prišao te iz neposredne blizine u potiljak ispalio tri hica iz HS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:54