MILAKOVIĆEVA BANDA

Prodali drogu vrijednu 500.000 eura? ‘Sve se odigravalo u autopraonici, osoba bi ostavila auto...‘

Zbog sumnje na preprodaju većih količina narkotika USKOK proširio istragu protiv skupine koja je uhićena u prosincu zbog planiranja više ubojstava u Zagrebu

Viktor Milaković i njegovi suosumnjičeni parneri fotografirali su se u Parizu

Pripadnike navodne kriminalne skupine uhićene lani u prosincu zbog sumnji da su pola godine prije toga detonirali vojni eksploziv u hodniku zgrade na zagrebačkom Laništu, pokušavši pobiti obitelj navodnoga suparnika u trgovanju drogom, USKOK od danas tereti da su prije uhićenja prodali drogu vrijednu oko pola milijuna eura.

Riječ je o skupini koju su policija i USKOK osumnjičili, između ostalog, na temelju dokaza pribavljenih od američkoga FBI-a, odnosno komunikacije s messangera ANOM, koji je izradio FBI, a zatim ga plasirao u kriminalne skupine diljem svijeta.

Tri mjeseca nakon što su Viktor Milaković i sedmorica njegovih poznanika osumnjičena za planiranje nekoliko ubojstava, između ostaloga i miniranje zgrade na Laništu, USKOK je jučer protiv njih proširio istragu te ih tereti za preprodaju kokaina, amfetamina, ecstasyja i marihuane. Uz dosad pritvorenu sedmoricu, u najnovijem proširenju osumnjičene su i tri nove osobe, a sve su u nedjelju ujutro i tijekom poslijepodneva trebale biti ispitane u prostorijama USKOK-a u Vlaškoj ulici.

image

novac novac

Mup

Kako neslužbeno doznajemo, još tijekom trajanja tajnih izvida prošle godine PNUSKOK je došao do informacija da se osumnjičenici bave preprodajom droge, no da su pri tome jako oprezni. Naime, detektirano je kako se primopredaja droge obavlja na području jedne autopraonice na području Velike Gorice, ali tako da se osobe koje su dovozile drogu i one koje su je preuzimale nikada ne bi susrele licem u lice te kako se međusobno ne bi mogle prepoznati u slučaju uhićenja. Osoba koja bi došla kupiti drogu dovezla bi auto u autopraonicu i ostavila ga otključanog.

image

vaga droga

Mup

Za dvadesetak minuta dobavljač bi došao do auta i u njega stavio drogu, a zatim otišao. Provodeći tajni nadzor osumnjičenika prošle godine policija je sumnjala da su neki od njih sudjelovali u nabavi droge za jednu skupinu s riječkog područja, koja je "pala" lani u srpnju. Sumnjali su da su jednoj članici te grupe Milaković i drugi dovezli deset kilograma marihuane te dva kilograma amfetaminske paste.

Pronađeno i oružje

U nastavku kriminalističkog istraživanja čiji su rezultati kao i spektakularna uhićenja prezentirani lanjskog prosinca, djelatnici PNUSKOK-a su u suradnji s USKOK-om kazneno prijavili još trojicu muškaraca od kojih su dvojica uhićena, dok je treći hospitaliziran u bolnici te mu je pružena liječnička pomoć. Ekipu policija sumnjiči da su počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te neovlaštenog posjedovanja oružja.

- Sumnja se da su dvojica prvoosumnjičenih starih 31 i 37 godina, a koji se trenutno nalaze u istražnom zatvoru, organizirali i vodili zločinačko udruženje u koje su povezali sedam drugih osumnjičenika, za počinjenje kaznenog djela neovlaštene i proizvodnje i prometa drogama. Tako su od ožujka 2021. do prosinca 2021. na području Zagreba i drugih mjesta u Hrvatskoj, radi stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti kupovali i distribuirali veću količinu marihuane, kokaina, MDMA i amfetamina. Drogu su potom radi daljnje preprodaje na ilegalnom narkotržištu, sukladno međusobnom dogovoru, isporučivali kupcima. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je 13 takvih slučajeva u kojima su na ilegalnom narkotržištu prodali najmanje 13 kilograma kokaina, 15 kilograma marihuane, 20 kilograma amfetamina te 2 kilograma smjese za miješanje s amfetaminom – otkrivaju iz policije uz napomenu da je zločinačka banda si time pribavila 535.000 eura imovinske koristi i da su novac podijelili sukladnog svojim ulogama.

A kako uz drogu u većini slučajeva ide i oružje, policija je u pretrazi doma i drugih prostora 45-godišnjaka pronašla vojnu strojnicu s pripadajućim spremnikom, redenikom i streljivom, dijelove za izradu eksplozivnih naprava, tri spremnika za automatsku pušku te jednu automatsku pušku tzv. Kalašnjikov s 29 komada streljiva. U pretresima domova osumnjičenih je pronađeno i 10 grama kokaina, 41 gram marihuane, dvije digitalne vage, plinski pištolj, više mobitela i novac za koji se pretpostavlja da potječe iz kaznenih djela.

Sukus finaliziranog kriminalističkog istraživanja ju prijave i protiv 31 godišnjaka i 37-godišnjaka koji su predani pritvorskom nadzorniku te protiv još jedne osobe koja je smještena u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

- Posebno izvješće protiv devet osumnjičenih, kao nadopunu kaznene prijave, policijski su službenici podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Ostali osumnjičeni se nalaze u istražnom zatvoru ili na odsluženju zatvorske kazne – zaključuju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:14