DIVLJAŠTVO U PREČKOM

Prikazana mučna snimka premlaćivanja ZET-ovca, tattoo majstor se slomio: ‘Žao mi je, bio sam pijan‘

Pretučeni B.B., koji se umirovio nakon stravičnog incidenta, od napada ima noćne more, teško je hodao a na desno uho slabije čuje

Filip Miljević

 /Cropix

"Meni je jako žao što se to dogodilo i što sam to napravio. Kriv sam za oba kaznena djela. Bio sam pijan, pod utjecajem alkohola i droge. I htio bih izaći iz zatvora ako je moguće kako bi se liječio" – rekao je na Županijskom sudu u Zagrebu u svoju obranu Filip Miljević (23), tattoo majstor koji se već 13 mjeseci nalazi u istražnom zatvoru pod optužbom da je s ocem Vedranom orobio vozača ZET-a B.B. (64) i demolirao mu auto. Ovu obranu je iznio nakon što su se u sudnici gledale snimke njihova divljaštva ispred stambene zgrade u Prečkom koje su snimili stanari zgrade i koje su zaprepastile javnost.

Na upit svog branitelja Gordana Pregleja je li spreman namiriti štetu oštećenom B.B., Miljević junior je odgovorio potvrdno: "Jesam, spreman sam raditi, zaraditi i tako štetu namirit!"

image

Filip Miljević

Damjan Tadic/Cropix

Njegov, pak, otac Vedran Miljević odbacio je krivnju navodeći da "on i sin, kako tvrdi državno odvjetništvo, nisu imali nikakve dogovore tu noć".

- Žao mi je radi svega, ali mi smo cijeli taj dan pili tako da smo bili baš mrtvi pijani. Popio sam sedam piva, šest do sedam Jack Danielsa i onda još neutvrđenu količinu votke. Nije sporno to što se vidi na snimkama, ali nije bilo prethodnog dogovaranja. Izašli smo tu noć iz Filipova stana na cestu, taj čovjek je bio kraj auta. Tog ukradenog etuija se uopće ne sjećam. Vidio sam ga tek sutradan na policiji. To što smo bili pijani ne opravdava naše ponašanje. Svatko je od nas imao kod sebe novac i nije nam bio potreban tuđi. Slavili smo otvaranje sinova salona za tetovažu. I svjestan sam činjenice da sam kao otac trebao spriječiti Filipa u svemu tome. Pokušao sam ga odgurnuti, ali sam stvarno bio prepijan – branio se pak na sudu drugooptuženi koji je u razgovoru sa psihijatrom Goranom Arbanasom u sklopu uzimanja anamneze otkrio i da su kobnu večer "kod Antunovića u Španskom kupili još i litru votke te popušili joint".

S obzirom na Filipov problem ovisnosti, predsjednicu sudskog vijeća zanimalo je postoji li ikakav oblik liječenja koji bi 23-godišnjaku mogao pomoći, pa je dopunjujući nalaz i mišljenje psihijatrica Nadica Buzina kazala da prvooptuženi ima duboki poremećaj ličnosti i ovisnosti te da izlaz iz problema vidi u "apstinenciji od svih psihoaktivnih tvari i alkohola uz redovite kontakte s psihijatrom što bi moglo pomoći da se manje rizično ponaša". I sve to bi, naglašava, trebalo biti na dobrovoljnoj osnovi ili, pak u okviru nadležne institucije ako dođe do dekompenzacije njegova psihičkog stanja.

Na prošlom ročištu iz činjeničnog opisa tužiteljstvo je, inače, ‘izbacilo‘ trećeg supočinitelja, a bivši ZET-ovac je postavio imovinsko-pravni zahtjev težak 10.000 eura.

image

Filip Miljević

Damjan Tadic/Cropix

Podsjetimo, pretučeni B.B., koji se umirovio nakon stravičnog incidenta, ispričao je vrlo emotivno i kroz suze kritične trenutke s kraja listopada 2022. Od napada ima noćne more, teško je hodao a na desno uho slabije čuje. Njegova 22 godine stara Renault Laguna pretrpjela je totalnu štetu pa je vozilo na kraju, zbog neisplativosti popravka, odjavio.

"Toga dana vraćao sam se kući s posla. Radio sam noćnu smjenu u ZET-u te sam dolaskom na parkiralište tražio parking pred zgradom. Netko mi je pokucao na prozor. Otvorio sam i mislio da ta osoba traži neku pomoć, da bi mi na kraju uzela torbicu koja se nalazila na mjestu suvozača i bila zakačena na naslonjač. Unutra su bili svi moji dokumenti, ključevi i nešto sitno novca. Molio sam čovjeka da mi vrati stvari kad sam izašao iz svoga auta i stao kraj njihova. A kako je bilo mračno, nisam vidio koliko je osoba u vozilu. Zatim su tim autom udarili u moj. Pitao sam ih zašto su to napravili. Sjećam se da sam dobio po glavi, ali ne znam čime. Bio sam napadnut i bio sam na podu, a kasnije, kad je došla policajka i ispitivala me kako se zovem, od muke ni to nisam znao. Bio sam u nekoj nesvijesti. Ne znam ni koliko me osoba tuklo niti tko mi je razbio auto" – opisao je kroz suze B. B.

Tužiteljstvo mu je tijekom svjedočenja predočilo njegov raniji iskaz u kojem je naveo da je, među ostalim, napadnut nekakvom palicom. Oštećeni B. B. pojasnio je da je moguće da je tako bilo, ali on se toga ne sjeća. Dodao je dalje i da ga je muškarac, koji ga je napao, to morao napraviti nečime jer je imao šavove po glavi. A kazao je i da osobno nije vidio da su mu auto razbili palicom, iako se sve odvijalo u neposrednoj blizini njega i sve je to snimio jedan stanar zgrade mobitelom čija je snimka vrlo brzo postala viralna i užasnula javnost.

- Kajem se iz sveg srca. I ispričavam se gospodinu B. B. - izustio je Filip Miljević, na što mu je umirovljeni vozač ZET-a odgovorio: "Ispriku prihvaćam. I to mi je očito bila nagrada što sam u prvom mjesecu 2023. (dva mjeseca nakon nemilog događaja o.pa) otišao u mirovinu".

Prema izmijenjenoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, optuženi dvojac imao je za cilj se, zajednički i dogovorno, nepripadno materijalno okoristiti prisvajanjem tuđih stvari. Na sporni parking u Prečkom došli su bijelom Renault Lagunom koju je Filip zaustavio iza plave Renault Lagune u kojoj je sjedio B. B. Potom se Miljević mlađi čovjeku kroz djelomično otvoreni prozor provukao u unutrašnjost vozila kako bi mu sa suvozačeva sjedišta ukrao torbicu s novcem, dokumentima i drugim stvarima. S ukradenim predmetima udaljili su se prema svome vozilu do kojeg je svojom Lagunom došao, pak, pokradeni čovjek i koji je izašao iz auta i tražio svoje stvari nazad. Odbili su mu ih vratiti pa im je B. B. svojim autom blokirao izlaz s parkirališta te rekao da se neće maknuti dok ne dođe policija i ne vrate mu stvari. Zatim su Miljevići, prema optužbi, izašli zajedno iz vozila van te fizički napali oštećenog. Odnosno stariji ga je udario u prsa, a mlađi šakom u glavu u lijevu stranu lica nakon čega je iz auta uzeo metalnu bejzbol palicu dužine 71 cm i njome porazbijao vjetrobranska stakla i farove B.B.-ova auta na kojem je napravio i niz udubljenja i ogrebotina.

image

Filip Miljević

Damjan Tadic/Cropix

Vidjevši policiju, krenuli su bježati u noć odnoseći sa sobom žrtvinu torbu. A nesretni B. B., kad je došla policija, skljokao se na pločnik. Vozilom Hitne prevezen je u KBC Sestre milosrdnice gdje su mu utvrđene tjelesne ozljede u vidu rane otvorenog vlasišta te višestruke površinske ozljede glave.

Inače, nakon što je uznemirujuća snimka tog divljaštva i nasilja preplavila medijski prostor, stanari zgrade, koji su promatrali nemile scene i zvali policiju, nisu bili raspoloženi razgovarati. Jer kako su nam tad neki otkrili, osjećali su strah od ponavljanja i povratka nasilnika s obzirom na to da su stanari, dok se sve odvijalo na parkiralištu, vikali na napadače s prozora da ostave čovjeka na miru i da su zvali policiju, a napadači su im na to uzvraćali: "Samo zovite policiju. Vratit ćemo se mi, znamo gdje stanujete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:53