PRIJAVLJENA POLICIJI

Prijetnje socijalnim radnicima: ‘Ova žena je njihov motivator, pogledajte poruke koje šalje‘

Bernarda Jug profilirala se kao glavni motivator podršci roditelja dječaka iz Krapinskih Toplica
Policija kod škole u Krapinskim Toplicama i Bernarda Jug
 Cropix, Facebook

Roditelji učenika koji odbija nositi masku do razreda u Osnovnoj školi u Krapinskim Toplicama primili su poziv da se u ponedjeljak jave u Centar za socijalnu skrb na razgovor.

Učinjeno je to nakon što Centar s njima nije uspio ostvariti kontakt, odnosno nakon što su roditelji odbili razgovor s terenskim djelatnicama o situaciji koja je nastala zbog toga što njihov sin već danima odbija poštovati epidemiološke mjere i sa zaštitnom maskom doći do svoje učionice.

- Mi smo dobili obavijest škole da učenik već peti dan ne pohađa nastavu, a kako roditelj može opravdati nepohađanje nastave do tri dana, škola nas je bila dužna obavijestiti, kao što smo i mi nakon ove obavijesti škole dužni postupati po službenoj dužnosti. Podsjetit ću da je jedno od prava djeteta prema Obiteljskom zakonu i pravo na obrazovanje i mora se ustanoviti zašto je djetetu to pravo uskraćeno - rekla nam je Tanja Cujzek, ravnateljica zabočkog centra za socijalnu skrb.

Prijava policiji

Ona je u četvrtak ujutro bila i u sjedištu zabočke policije gdje je prijavila Bernardu Jug, ženu koja se na društvenim mrežama profilirala kao glavni motivator u podršci roditelja dječaka iz Krapinskih Toplica koji odbija nositi masku.

- Poruke koje je ona objavljivala na svojem profilu, kao i poruke koje su objavljivali njezini sljedbenici, ali i sadržaji mailova koji su bili upućeni i na moj mail, kao i na službeni mail CSS-a uznemirili su i mene i djelatnike. Na policiji je da procjeni ima li u njima elemenata prijetnje i nije na meni da to ocjenjujem. Policija je izuzela sve te poruke i mailove - rekla nam je Cujzek.

Jug je Cujzek prozivala da je "brutalno lagala", tražila je od nje da "svoj djeci" skine maske - naziva ih štetnima - ili da otkaz. Jug je objavila i fotografiju ravnateljičinog privatnog profila na Facebooku na kojem je pod drugim imenom, uz popratnu poruku: "Promijenila je profilnu i naslovnu. Samo da znate. Špijuni joj brzo dojavili da je uhvaćena u zlu i laži".

Ovo su samo neke od poruka koje je primila Tanja Cujzek, ravnateljica zabočkog Centra za socijalnu skrb. Inače, u četvrtak je pred školom u Krapinskim Toplicama bilo više policije i novinara nego ljudi koji su se okupili kao podrška učeniku koji ne pohađa nastavu i njegovim roditeljima. Roditelji i dijete su u nekoliko navrata pokušali ući u školu bez maske, u čemu su bili onemogućeni i to je shvaćeno kao njihova provokacija i nova okolnost u ponašanju roditelja.

Razgovor s roditeljima

Ravnatelja škole Samson Štibohar u izjavi nam je rekao kako i dalje razgovara s roditeljima i pokušava im objasniti da se pravila moraju poštivati. Na pitanje može li doći do isključenja dječaka iz škole ako se ocijeni da je neopravdano izostao, odgovorio je:

- Postoji pravilnik i njime je predviđeno da roditelj može opravdati nedolazak djeteta u školu do tri dana. Vidjet ćemo što će i kako će oni opravdati njegov nedolazak. Isto tako, predviđene su i sankcije za neopravdani izostanak te da će škola po tom pravilniku morati postupiti i to je jedini ispravan postupak.

Dječak je inače oko 10 sati pohađao sat tjelesnog odgoja jer na njemu ne mora nositi masku. Oko 11.20 sati policajac je njegovu ocu pokušao uručiti poziv, ali ga je on odbio primiti. Iza podneva je došao po suprugu i sina. Majka s djetetom s posebnim potrebama dala im je podršku. Iz PU krapinsko-zagorske danas su nam odgovorili da i dalje provode kriminalističko istraživanje o zbivanjima u školi u Krapinskom Toplicama. Policija je ustanovila identitet svih prosvjednika i podnesene su odgovarajuće prijave, a većina njih je, kako smo doznali, iz Zagreba.

Tko je Bernarda Jug?

Bernarda Jug, koja je svojevrsni "spiritus movens" podrške učeniku iz Krapinskih Toplica, uskoro može očekivati i poziv policije zbog prijave Tanje Cujzek.

Osim onog što objavljuje na svojem profilu na društvenoj mreži te u videoporukama, doznali smo i nešto više o ženi koja poziva na bunt protiv svojih kolega.

Naime, Bernarda Jug iz Korije prosvjetna je djelatnica, i među ostalim prosvjetnim ustanovama u kojima je radila, bila je daruvarska gimnazija, s kojom je vodila sudski spor i koji je izgubila odlukom bjelovarskog Općinskog suda od 24. studenoga 2017.

- Ona je radila na zamjeni kolegice koja je bila na bolovanju, a kako nije bila profesorica, što je obvezno za predavanje u srednjoj školi, sve je bilo jasno, i ona je taj spor izgubila - rekla nam je ravnateljica gimnazije, nevoljko govoreći o Jug.

Sud joj je naložio i plaćanje 2.600 kuna sudskih troškova.

Problematične odnose navodno je imala s kolegama i vodstvom još nekih škola na virovitičkom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:52