ANITA MALENICA

Poznata novinarka na Ilici doživjela osobnu dramu: Zaletio mi se s leđa i iz ruku mi uzeo torbicu

Lopov je Aniti Malenici, dugogodišnjoj novinarki, istrgnuo torbicu iz ruku. Uhvatili su ga prolaznici
Anita Malenica
 Neja Markičević/Cropix

Anita Malenica, dugogodišnja novinarka i članica Vijeća za elektroničke medije, na putu do kazališta Kerempuh u četvrtak u 18.30 sati našla se na meti lopova koji joj je istrgnuo torbicu i otrčao niz ulicu.

Međutim, zahvaljujući mladim prolaznicima koji su se odmah angažirali, Malenici je vraćena torbica, a lopov je predan u ruke policiji. Počinitelj je navodno državljanin Kosova te je u vrijeme uličnog lopovluka bio bez dokumenata, a je li mu ovo prvi kriminalni grijeh ili ne, otkrit će policijsko istraživanje koje je u tijeku.

A sve je počelo nakon što je parkirala automobil u jednom dvorištu nadomak kazališta i počela hodati po Ilici. Razgledavala je pritom izloge te je kod kućnog broja 24, ispred zgrade bivšeg dopisništva Slobodne Dalmacije gdje je nekad radila, proživjela dramu.

Drama na Ilici

- Još sam u šoku. Bila je to drama prije komedije. Umjesto premijernog gledanja 'Hrvatski put ka sreći' Bobe Jelčića u Kerempuhu, završila sam u I. policijskoj postaji kao žrtva krađe. S leđa mi se zaletio muškarac, star između 40 i 50 godina, te mi je istrgnuo iz ruku malu šljašteću zlatnu torbicu iz Zare koju sam dobila na poklon.

Otrčao je kroz dvorište, a prilikom susreta mi je polomio crveni kišobran koji sam dobila na dar od kolega iz Katalonskog vijeća za audiovizualne medije, a vjerojatno bi me, da ga nisam imala, udario. Iako sam bila u čizmama s visokom potpeticom, potrčala sam za njim vičući: 'Vrati mi mobitel'.

- U pomoć mi je priskočio mladi Britanac koji me vidio kako unezvjereno trčim i vičem, i koji je zaustavio napadača, no ipak mu se nekako dalje izmigoljio iz ruku te otrčao kroz park po stepenicama koje vode na Štros. I tu su priskočila u pomoć još trojica mladića, koji su lopova uspjeli sustići te ga dovesti do mene - priča nam Malenica, koja je tada shvatila da u torbi nema mobitela.

Zatražili su ga da ih odvede do mjesta gdje je mobitel odbacio, da bi u međuvremenu dvije studentice već obavijestile policiju da su pronašle Maleničin ukradeni mobitel i da se dogodila krađa.

Bez dokumenata

- Policija je došla vrlo brzo, za manje od desetak minuta te su im mladići predali počinitelja. Kod njega su našli škare i sad kad vrtim film, mogao je njima nekog još i ozlijediti. Počinitelj, koji je bio vrlo dobro odjeven počevši od Adidas tenisica najnovijeg modela, cijelo vrijeme je vikao da mu je slabo, a kasnije smo shvatili da nema dokumente i da je s Kosova. U torbi sam osim dokumenata i mobitela, imala 200 kuna, a najvrijedniji mi je bio zapravo ključ od auta.

- Potom smo svi otišli u I. PP gdje su uljudni policajci uzeli moju izjavu, brzo, precizno i vješto. Od samog početka su me držali odvojeno od uhićenog muškarca kojeg su kasnije odveli u pritvorsku jedinicu. Ja sam, pak, propustila predstavu, no kako mi je rekao jedan mladi policajac, imala sam vlastitu.

- Zahvalna sam da nitko u ovom događaju nije stradao, a najviše sam ponosna na činjenicu da u Hrvatskoj imamo mlade ljude koji su u svakom trenutku spremni priskočiti u pomoć i pritom riskirati vlastitu sigurnost - zaključila je Malenica kojoj je ovo prvi takav incident u metropoli koju smatra sigurnim gradom.

Zanimljivo je da su svi sudionici akcije, od Malenice pa do građana junaka te policajaca imali maske na licu u skladu s epidemiološkim mjerama, tako da lopov s početka priče, koji se polakomio za Maleničinom torbicom, svojom maskiranom pojavom nije odskakao od ostalih prolaznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:36