SLUČAJ IGORA MIKOLE

POZADINA PREDAJE MERČEPOVCA 'Bio je s mafijašem koji je izgubio kokain, a to se plaća smrću'

Bjegunac osuđen za Pakračku poljanu zatražio je izručenje nakon ubojstva Srbina Gorana Stavrića Kljukija
 CROPIX

Peruanski krim policajci i sigurnosne službe rasvjetljavaju okolnosti koje su dovele do likvidacije srpskog kriminalca Gorana Stavrića (41) zvanog Kljuki prošle nedjelje u Mirafloresu, kvartu peruanskoga glavnog grada Lime. Prema pisanju perunaskih medija, “Srbin je ubijen zato što je zbog njegove greške policija zaplijenila 200.000 dolara vrijednu pošiljku kokaina, a to se u tamošnjem podzemlju plaća smrću”. Prema pouzdanim informacijama, ubojstvo su naručili kolumbijski narkobosovi.

U bijegu 10 godina

U trenutku kada je Stavrić prostrijeljen s pet metaka u McDonald’su, pokraj njega je bio Hrvat Igor Mikola (43), koji već gotovo deset godina bježi pred našim pravosuđem. Nakon Stavrićeve likvidacije Mikola se sam javio policiji i zatražio izručenje Hrvatskoj. Zbog ove reakcije pretpostavlja se da je i Mikola bio uključen u poslove s kolimbijskim narkokartelima, no da su ga imali namjeru likvidirati, to su prošle nedjelje mogli učiniti “u paketu” sa Stavrićem. Kriminalistički policajci ispitat će Mikolu o okolnostima Stavrićeva ubojstva, a potom kreće postupak izručenja.

Peruanske novine donose priču o Goranu Fredericku Stavriću, Srbinu rođenom u Belgiji, a koji je kriminalnu karijeru počeo kao dječak. Odležao je 13 godina zatvora u Mađarskoj i tri u Srbiji. U Peruu se predstavljao kao Nicola Antonio Bonavia Wong, uspješan poduzetnik koji se bavi drvenom građom. Imao je i lažne dokumente na to ime. To mu je bio paravan, a zapravo se bavio švercom droge.

Gost skupih restorana

Novinari su uz pomoć svojih izvora u policiji doznali da je živio u rezidencijalnoj četvrti i bio redovit gost skupih restorana u Limi. Susjedi su vjerovali da je poduzetnik, a po stilu života smatrali su da je bogat. Prošle nedjelje luksuznim Audijem ga je do McDonalds’a u bloku 17 Avenije Benavides dovezao, kako piše peruanski novinar, “Hrvat koji također ima povijest ubojice u svojoj zemlji”. Igor Mikola i Stavrić sjedili su zajedno na terasi i pojeli dvije porcije pečene piletine te popili sok. Iz parkiranog automobila promatrali su ih dvojica ubojica, Roy Oroche García i Bolivijac Diego García Landívar. Zločin su planirali mjesec dana, tijekom kojih su upoznali navike žrtve. Utvrđeno je da su 24. lipnja za 9000 dolara kupili Toyotu Yaris kojom su pratili žrtvu. Znali su detaljno mjesta koja posjećuje i s kim se druži. No, čini se da je zločinački dvojac napravio niz pogrešaka zbog kojih su ih peruanski policajci vrlo brzo priveli. Stavrića su promatrali iz Toyote Yaris koju su parkirali u zoni pod nadzornim kamerama. Pucnjava se dogodila u 18.10 sati. Kada je krenuo iz restorana, ubojice su istrčale iz Toyote i zapucale pred brojnim svjedocima. Ispalili su po deset metaka u Srbina kako bi bili sigurni da je mrtav. Dva hica probila su staklo kolnog ulaza u drive-in McDonalds’a.

Uhićene ubojice

U to vrijeme u restoranu je bilo 80-ak uglavnom mladih ljudi. Čini se da su i kamere restorana snimile stravične trenutke. Srećom, nitko od građana nije ranjen u kiši metaka. Stavrić je pao na pločnik, a ubojice su nastavile pucati kako bi bili sigurni da su izvršili zadatak. S mjesta zločina pobjegli su pješice, no policajci su ubrzo pronašli njihov automobil. Provjerom registracijskih oznaka i pregledom snimaka sigurnosnih kamera vrlo su brzo identificirali i priveli dvojicu ubojica. Sestra ubijenog Gorana Stavrića saznala je za bratovu smrt iz medija. Hitno je doputovala u Limu i prepoznala njegov leš u središnjoj mrtvačnici po tetovaži zmaja na leđima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:53