ŠTO SE DOGAĐA?

Pozadina bijega iz osječkog zatvora: ‘Zatvorenici su počeli koristiti rupe u pravilnicima‘

Pravosudni policajci na dvorištu zatvora ne smiju nositi oružje, a zatvorenici to očito koriste

Iz Ministarstva su odgovorili da je u Zatvoru u Osijeku ”u Odjelu osiguranja ustrojeno 76 radnih mjesta, a trenutno popunjeno 85%”

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Dvojica su zatvorenika u srijedu oko 10 sati pobjegla iz Zatvora u Osijeku nakon što su preskočila višemetarski zid koji na svome vrhu još ima i ukošenu bodljikavu žicu. Na video snimci koju je portalu Index poslao čitatelj jasno se vidi kako dvojica, čini se, mlađih muškaraca odjevenih u kratke hlače i crne majice dugih rukava dolaze na vrh ograde i s vanjske strane podižu ruke u zrak očito ‘pozdravljajući‘ pravosudne policajce koji su krenuli prema njima ne bi li ih zaustavili. No, nisu u tome uspjeli, jer su zatvorenici skočili s ograde na travnatu površinu i pokraj zabezeknutih građana koji su se tamo zatekli otrčali u smjeru obližnje glavne osječke tržnice.

U svakom slučaju, nimalo ugodna situacija za građane koji su se tamo zatekli, a s obzirom na vrijeme radnje, u tom trenutku na osječkoj tržnici bilo je nekoliko stotina ljudi.

Iz PU osječko-baranjske potvrdili su nam da su u 10,05 dobili dojavu o bijegu zatvorenika te su svoje policijske službenike stavili na raspolaganje pravosudnoj policiji, što je u konačnici dovelo i do brzog ponovnog uhićenja odbjeglog dvojca i to nakon svega 20-ak minuta. Riječ je o stranim državljanima koji su u istražnom zatvoru temeljem rješenja Županijskog suda u Vukovaru. Obojica imaju 23 godine.

"Prema preliminarnim nalazima, utvrđena je pogreška pravosudnog policajca koji je radio na poslovima vanjskoga osiguranja koji je propustio obaviti nužne radnje u poslovima osiguranja. Protiv službenika će biti pokrenut stegovni postupak", izvijestili su nas iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Ovo je, inače, već drugi bijeg iz osječkog Zatvora u nešto malo više od mjesec dana. Naime, 7. lipnja maloljetni zatvorenik u dobi od 17 godina također je preskočio zatvorsku ogradu gotovo na istome mjestu, ali je i on uhićen nakon 45 minuta i vraćen u zatvor.

Što se to događa u osječkom zatvoru i otkud najednom u kratkom vremenskom razdoblju čak dva bijega? Igor Raštegorac, dopredsjednik Sindikata pravosudne policije i sindikalni povjerenik podružnice u Osijeku, rekao nam je da detalje dvostrukog bijega ne zna, ali da o njima ne bi ni smio govoriti čak i da zna kako se to dogodilo. No, ističe nešto drugo.

"Oba bijega su od Uprave Zatvora u Osijeku okarakterizirana kao pokušaj bijega, međutim to bi bio pokušaj bijega da se zatvorenik zaustavio na zidu i da nije izašao izvan zgrade zatvora. No, u oba slučaja oni su pobjegli i potjera je trajala 45 minuta, odnosno 20-ak minuta. Nakon onog prvog slučaj nije bilo nikakvog nadzora iz Ministarstva, iako smo od ministra tražili odgovornost voditelja osiguranja, ali odgovor još nismo dobili. Sada se dogodio dvostruki bijeg. Čim su preskočili zid i dotaknuli tlo izvan zida to je bijeg, a ne pokušaj bijega", rekao je Raštegorac, požalivši se na kronične probleme pravosudnog sustava - manjak ljudi i prekovremeni rad.

"Treba nam više ljudi, trebalo bi pojačati i broj službenika na vanjskom osiguranju, kako se stručno zove osiguranje zatvorenika u dvorištu zatvora, no u Ministarstvu uvijek nailazimo na zid kada tražimo poboljšanje uvjeta i načina rada. Kolega kojemu se to sada dogodilo već je suspendiran i uvijek mi ‘prašinari‘ snosimo odgovornost, a nitko se ne pita koja je odgovornost onih iznad nas", istaknuo je naš sugovornik.

Iz Ministarstva su odgovorili da je u Zatvoru u Osijeku "u Odjelu osiguranja ustrojeno 76 radnih mjesta, a trenutno popunjeno 85%".

"Ističemo da je broj službenika pravosudne policije usklađen s arhitektonskim rješenjem kaznenog tijela i obimu poslova koji se obavljaju u kaznenom tijelu. Ministarstvo pravosuđa i uprave, sukladno potrebama i mogućnostima, objavljuje natječaje za pravosudne policajce. U tijeku je finalizacija natječaja kojim će se u državnu službu primiti 39 novih pravosudnih policajaca. Uz to, u tijeku je natječaj za upis u III. razred Policijske škole ‘Josip Jović‘ u okviru kojeg je predviđeno obrazovanje 25 učenika/učenica u III. razred srednjoškolskog obrazovanja za potrebe Ministarstva pravosuđa i uprave", navode iz Ministarstva.

Prema neslužbenim informacijama, u Zatvoru u Osijeku zaposleno je 60-ak pravosudnih policajaca, od kojih je oko 45 čuvara na 180 zatvorenika. Također, doznajemo, da pravosudni policajci na vanjskom osiguranju ne smiju nositi oružje pa zatvorenika u pokušaju bijega mogu zaustaviti jedino fizičkom silom. Oružjem im, dakle, ne mogu zaprijetiti. Zatvorenici to znaju i čini se da su počeli koristiti rupe u pravilnicima, ali i ‘rupe‘ u zidovima, odnosno na njima. Pitanje je bi li se usudili bježati znajući da ih pazi naoružani čuvar.

Iz Ministarstva tvrde da su "u skladu sa Zakonom o izvršavanju kazne zatvora službenici pravosudne policije ovlašteni primijeniti sredstava prisile u što spadaju: zahvati za privođenje, tehnike obrane, raspršivač s dopuštenim neškodljivim tvarima, palica, električni paralizator, mlazovi s vodom, podržavajuća kemijska sredstva i vatreno oružje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:24