NIJEMCI O PADU CESSNE

‘Potvrđeni su naši najgori strahovi... Dirnuti smo osobnom predanošću hrvatskih spasilačkih službi‘

Predsjednik Zrakoplovnog kluba Bayer Leverkusen rekao je da su dirnuti osobnom predanošću hrvatskih spasilačkih službi

Pripadnici HGSS-a; u krugu: Joško Sladojević

 Fenix-magazin.de; Robert Fajt/Cropix

"Nadali smo se i strahovali s pilotovom obitelji, davali smo jedni drugima hrabrost i nadu u ovoj našoj obitelji sportskih letača, a sada su naši najgori strahovi potvrđeni i izgubili smo predanog člana naše letačke zajednice i dobrog prijatelja", kazao je danas Reinhard Sablowski, predsjednik Zrakoplovnog kluba Bayer Leverkusen kojemu je pripadao pilot Cessne u čijemu su padu u Lici, uz njega, život izgubile još tri osobe.

Ne navodeći identitet njemačkog državljanina koji je upravljao letjelicom, Sablowski je za portal Leverkusener Anzeiger objasnio da je pilot iz Leverkusena odletio za Split u četvrtak i da je bilo planirano da se vrati u nedjelju. "Bio je vrlo iskusan letač", naglasio je.

Predsjednik Bayer Leverkusena dodao je da su dirnuti osobnom predanošću hrvatskih spasilačkih službi. Svi članovi su pratili potragu putem društvenih mreža.

"Potragu su zakomplicirali gusta kiša, magla i težak teren. Bez obzira na to, spasilačke službe nisu odustale ni navečer. Dobrovoljci, civili, spontano su pješice i na off-road motociklima navečer otišli pokušati spasiti živote nepoznatih ljudi", kaže Sablowski, dodajući da su "naše misli s obitelji pilota i obiteljima drugih osoba koje su poginule u ovoj tragičnoj nesreći".

Predsjednik zrakoplovnog kluba rekao je da će uzrok nesreće, uz hrvatske službe, ustanoviti i njemački Savezni ured za istraživanje zrakoplovnih nesreća (BfU), koji istražuje ne samo nesreće koje se dogode u Njemačkoj, nego i one koje se tiču letjelica koje su registrirane u toj zemlji. Cessna je pripadala klubu Bayer Leverkusen.

"Naravno da ćemo potpuno podržati stručnjake BfU-a u istrazi. Za razliku od cestovnih udesa, svaka nesreća u zrakoplovstvu se analizira u pažljivo i svaki detalj pregledavaju neovisni eksperti kako bi se izvukle pouke za budućnost i izbjegli slični slučajevi. Stoga nećemo spekulirati o mogućim uzrocima nesreće i čekat ćemo rezultate istrage", poručio je Sablowski, uz napomenu da se svi njihovi zrakoplovi redovito održavaju i provjeravaju i skladu sa specifikacijama i podliježu godišnjim inspekcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:32