PRONEVJERA

Potvrđena optužnica protiv župana Kožića: Županijskim novcem platio privatni ručak osoblju bolnice Merkur

Hrana, 13 butelja vina te 18 litara bezalkoholnog pića naručeni su u zaprešićkom restoranu Trajbar

Stjepan Kožić

 Darko Tomas/Cropix

Zagrebačkom županu Stjepanu Kožiću, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu na održanom ročištu danas je potvrdilo optužnicu koja ga tereti za zlouporabu položaja i krivotvorenje isprava.

USKOK, prema optužnici, tereti Kožića da je točno neutvrđenog dana početkom siječnja 2020., koristeći autoritet svog položaja, tražio od pročelnice Ureda župana Mirjane Oštrec Bosek da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u KB Merkur. Želja mu je bila, naime, počastiti medicinsko osoblje nakon što je otpušten iz bolnice 8. siječnja 2020. nakon operativnog zahvata.

Pročelnica ga je poslušala te je, smatra USKOK, vlastoručno potpisala narudžbenicu za hranu i piće koje je koštalo 5250 kuna. Prema optužnici, nakon što je zaprimila račun, vlastoručno je potpisala i naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati. No, na poleđini računa napisala je i na što se to odnosi, iako je znala da se događaj koji je navela nije dogodio, kao i to da trošak nije napravljen u službene svrhe.

Naime, na računu je navedeno da se radi o navodnom trošku za delegaciju Ministarstva znanosti i obrazovanja koja, kako je potvrdila tadašnja ministrica Blaženka Divjak, taj dan nije bila na spornom ručku.

No tu se župan nije zaustavio već je, s ciljem da prikrije malverzacije i prikrije neosnovano raspolaganje županijskim novcem, tijekom izvida USKOK-a, ovjerio i potpisao lažnu izjavu na dopisu Zagrebačke županije prema kojoj je sporni trošak plaćen za tobožnji ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta. I takav lažni dopis dostavio je potom tužiteljstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:12