BIVŠI MINISTAR ZDRAVLJA

Potvrđena optužnica protiv Siniše Varge: Oštetio je HZZO, a prijatelju namjestio poslove vrijedne 1,3 milijuna kn

USKOK tereti Vargu da je 2012. i 2014. HZZO kojemu je bio ravnatelj, zloporabama oštetio za 257.000 kuna

Siniša Varga

 Vlado Kos/Cropix

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda potvrdilo je optužnicu protiv bivšega ministra zdravstva u SDP-ovoj Vladi Zorana Milanovića, Siniše Varge.

USKOK tereti Vargu da je, prije nego će postati ministar, 2012. i 2014., HZZO kojemu je bio ravnatelj, zloporabama oštetio za 257.000 kuna te da je prijatelju namjestio poslove vrijedne 1,3 milijuna kuna. Konkretno, optužnicom koja je podignuta prije nepunih godinu dana, Vargi se na teret stavlja da je u ime HZZO-a, tvrtki poduzetnika Davora Dabinovića za potpuno nepotrebne poslove isplatio 256.000 kuna koje su, tvrdi USKOK, Varga i Dabinović kasnije zajedno podijelili.

Također, na teret mu se stavlja i da je tvrtki u međuvremenu preminuloga poduzetnika Gorana Žonje, namjestio dobivanje poslova s HZZO-om teških 1,3 milijuna kuna. Varga pak odbacuje optužbe koje mu USKOK stavlja na teret, a njegova obrana je u dva navrata i iz dva različita razloga tražila da se iz spisa izdvoje dokazi za koje smatraju da su nezakoniti.

Naime, najprije su tvrdili kako su svjedoci ispitivani bez prisustva branitelja, no to im je odbijeno, a odluku je potvrdio i Visoki kazneni sud (VKS). Nova Vargina odvjetnica, Ksenija Vržina, pak uočila je da se u spisu ne nalaze zapisnici o pretrazi stana i tvrtki Gorana Žonje, a što je Uskok i priznao ustvrdivši kako su ti zapisnici dio drugoga spisa, tzv. slučaja "suhi led", u kojemu je optužen Zvonimir Šostar, a za života je bio optužen i Žonje.

Međutim, nakon što je USKOK u spis dostavio zapisnike o pretrazi, optužno vijeće je odbilo novi prijedlog za izdvajanje dokaza, te potvrdilo optužnicu. Varga je s mjesta ravnatelja HZZO-a postao ministar zdravstva u Milanovićevoj vladi, da bi se nakon napuštanja dužnosti aktivirao u stranci Milana Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 04:39