ŽRTVA OSJEČKOG POLICAJCA

Potresna ispovijest roditelja: ‘Pokušavaju ga izvući na sve načine. Ubio nam je dijete, a tvrde da se igrao pištoljem‘

U Osijeku je počelo suđenje bivšem policajcu Marku Smažilu (27)

Ivica i Jadranka, roditelji ubijene Mihaele

 Nova Tv/screenshot/

U Osijeku je počelo suđenje bivšem policajcu Marku Smažilu (27) zbog ubojstva studentice Mihaele Berak (21).

Izjasnio se krivim, ali ne za ubojstvo s namjerom. Nova TV donosi razgovor s roditeljima djevojke koja je ubijena prije devet mjeseci.

Suđenje za ubojstvo koje je šokiralo Slavoniju odvijat će se iza zatvorenih vrata. Obitelj očekuje samo jedno.

"Očekivanja su da optuženik bude proglašen krivim i osuđen u skladu sa zakonom", rekao je odvjetnik obitelji Berak.

Odvjetnik optuženog poručuje da se on osjeća krivim, uz veliko ali.

"On se i ranije izjasnio krivim, ali ne za djelo koje mu se stavlja na teret, nego za smrt iz nehaja, tvrdi da nije bilo namjere i da se cijeli postupak vodi isključivo zbog toga", rekao je odvjetnik optuženog, Dražen Srb.

Optužnicom se tereti Smažila da je u svom stanu u Osijeku službenim pišoljem usmrtio studenticu s kojom je bio u vezi.

Prvo je tvrdio da je riječ o samoubojstvu, onda da je pištolj opalio slučajno, dok ga je čistio, a sumnja se i kako ubojstvo nije odmah ni prijavljeno. U međuvremenu su u javnost izašle i WhatsApp poruke.

Neki smatraju da javnost ipak ne bi trebala biti isključena sa suđenja.

image

Marko Smažil

Marin Franov/Cropix

"Istinski je u interesu javnosti da se dio suđenja, ne mora biti osobni, ali da su bar ostavili taj drugi za javnost gdje se govori o počinjenju kaznenog djela", smatraju iz udruge Adela.

Roditeljima ubijene djevojke potpuno je neprihvatljiva obrana ubojice te su emotivno dočekali početak suđenja.

"Ona je meni jako puno značila. Imali smo jedan poseban odnos", rekao je Mihaelin otac Ivica o svojoj kćeri.

"Naša Mihaela je tema naših razgovora, a ako o njoj ne govorimo onda je ona stalno u našim mislima, ta mladost, ta radost, to veselje", rekla je majka Jadranka kroz suze.

I dalje teško prihvaćaju tragediju koja ih je zadesila.

image

Dražen Srb

Marin Franov/Cropix

"Svaki dan pitamo isto pitanje, zašto? Ja to ni njemu ne bi mogla poželjeti", rekla je Jadranka.

Od početka upozoravaju na nelogičnosti u istrazi.

"Oni su ga na sve moguće načine pokušali spasiti. Ni ja više ne znam čega, do ubojstva, nehaja do sigurnosnog metka, na kraju je neki načelnik izgovorio da se on igrao s pištoljem, povukao, repetirao pištolj. To znači ubojstvo, to ne znači ubojstvo iz nehaja.

Bio bih zadovoljan da dobije maksimalnu kaznu po ovome članku i da nema olakotnih okolnosti. On ne bi smio imati olakotnih okolnosti jer je on policajac i lagao je, premještao dokaze i prao dokaze i prao rublje", smatra Ivica.

Obrana za ubojstvo iz nehaja za njih je neprihvatljiva.

"Koliko puta pomislim da je stao, da je razmislio da se spasi život, da ne napravi to što je napravio, ubio nam je dijete, ljudi moji, kako to više ne shvaćaju svi ostali, što više izmišljaju svi i razloge i ne znam ni ja. Igrao je, prčkao je po pištolju, radio je ovo-ono, ubio je i imao je namjeru ubiti. Rekli su da su oni prčkali po pištolju, naglasio bi oni", izjavila je potresena majka Jadranka.

" ...mi smo već znali što je bilo, a oni i dalje pričaju jednu te istu priču i ako je to slučajno bilo, valjda ideš pomoć unesrećenoj, a ne raditi to što je on radio - skrivati dokaze, što nije zvao oca ili tog načelnika, što joj nije pružio pomoć", dodao je Ivica Berak.

"Zašto nije zvao hitnu? To boli ako je iz nehaja. Kad nešto iz nehaja napravite vi se borite svim silama da mu pomognete, da ga spasite, zovete pomoć, zovete roditelje, objašnjavate, ispričavate, želite svim silama nešto dokazati.

Ti kalkuliraš, ti lažeš, koliko je u medijima izišlo priča, mi smo kao roditelji bili šokirani svim tim što smo čuli. Može li čovjek tako postupiti, pa ja to ne mogu pojmiti. Čovjek pogazi mačku pa ode pogledati je li živa, ali ovo je... ne znam što bio vam rekla", rekla je Jadranka Berak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 18:20