MANEVAR ODVJETNIKA

Posavčeva obrana traži da se iz dokaza izdvoji snimka na kojoj navodno priznaje primanje mita: ‘Iskaz nije bio spontan‘

Posavec je na prvo ispitivanju u Uskoku navodno sve priznao, a onda je na drugom u potpunosti okrenuo priču

Župan Matija Posavec

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na sjednici optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu u slučaju optuženog međimurskog župana Matije Posavca te dvojice suoptuženika, Josipa Kobala, člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije i Milorada Novkovića, bivšeg pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije, raspravljalo se o nezakonitim dokazima.

Točnije, obrana smatra da je Posavčev prvi iskaz u USKOK-u uzet na nezakonit način, a nezakonite smatraju i mjere, zbog čega traže da se sve to izdvoji iz spisa. Tako da će na idućoj sjednici 27. listopada optužno vijeće pregledavati i preslušavati cijeli iskaz koji je Posavec dao odmah nakon uhićenja, a prema kojem je, kako smo već pisali, navodno priznao djelo pa je pušten iz istražnog zatvora.

- Sve se odvija onako kako to Zakon o kaznenom postupku predviđa. Ako bilo tko od okrivljenika i njihovih branitelja ima primjedbe o nezakonitosti dokaza, tada to mora u prvoj fazi sjednice optužnog vijeća istaknuti. Stoga će se po članku 351.st 2.ZKP-a prvo odlučivati na suđenju o nezakonitosti dokaza. Kao branitelj prvookrivljenika sam iznio stav da od 164 dokaza iz optužnice, pet dokaza ne bi smjeli imati svojstvo zakonitih dokaza. Zapisnik o prvom ispitivanju okrivljenika pred zamjenikom ravnateljice USKOK-a, snimka vezano za to prvo ispitivanje, ponašanja daljnja hoće li biti zadržan u istražnom zatvoru ili ne, a potom su tu upitna i posebna izvješća povodom tri naloga o primjeni posebnih dokaznih radnji u ovom predmetu – rekao je Posavčev odvjetnik Veljko Miljević.

Također je podsjetio na stav Vrhovnog suda od 22. svibnja ove godine temeljen na "presudi ESLJP-a o mogućnosti primjene posebnih dokaznih radnji kad u momentu donošenja naloga još nema zakonskih uvjeta da se to primijeni pa se nastoji provođenjem tih radnji naknadno opravdati donošenje tih naloga".

Na upit zašto smatra da prvo ispitivanje Posavca u USKOK-u nije bilo zakonito, Miljević kaže da je u ovoj fazi postupka prerano govoriti o tome.

- Utvrdili smo da spontanog iskazivanja moga branjenika u USKOK-u nije bilo. Ja i zamjenik iz USKOK-a imamo oprečna mišljenja. I jedino ćemo to moći ocijeniti tako da snimku prvog ispitivanja sa zapisnikom pregledamo pa da svima bude jasno kako je to zapravo izgledalo – zaključio je Miljević.

S njim se složio i odvjetnik drugooptuženog Berislav Živković navodeći da će nakon preslušavanja snimke "sud odlučiti prvo hoće li se ići u suđenje zbog nezakonitosti dokaza ili će odlučiti da su dokazi zakoniti i nikom ništa".

Posavca, Kobala i Novkovića USKOK-ova optužnica tereti za trgovinu utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem te za zloporabu položaja i ovlasti.

Posavec je, prema sumnjama USKOK-a, od početka svibnja do početka srpnja prošle godine na zahtjev Kobala napravio sve kako bi mu osigurao mjesto u upravnom vijeću Županijske uprave za ceste Međimurske županije, a za što je prethodno, vjeruju istražitelji, uzeo i 10.000 kuna mita. Kobal se, uvjeren je dalje USKOK, obratio Posavcu koji kao višegodišnji župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine županije i njezinih radnih tijela. Iskoristio je, prema navodima optužnice, vrijeme tijekom predizborne kampanje tražeći od Posavca da se, ako pobijedi, založi za njega.

Tako je i bilo jer je Posavec, tvrdi USKOK, iskoristio činjenicu da su njegovi vijećnici imali apsolutnu većinu u županijskoj skupštini, pa je predložio popis kandidata za upravno vijeće ŽUC-a na kojem se Kobal nalazio.

A tijekom lanjskog travnja Posavec je, tvrde istražitelji, tražio od Novkovića da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju njegove poznanice. Radilo se o radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, no, USKOK primjećuje da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u tom Odsjeku nije sistematizirano nijedno takvo radno mjesto. Zato, sumnjaju tužitelji, Novković mijenja pravilnik i prilagođava ga Posavčevoj kandidatkinji tako što raspisuje natječaj, daje djevojci pitanja za testiranje te ju na kraju i zapošljava.

Još jedan natječaj namješten je, prema tvrdnjama tužiteljstva, na Posavčevu zamolbu početkom veljače prošle godine. USKOK navodi da je iskoristio svoj položaj župana da pogoduje još jednoj kandidatkinji za poziciju u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije. Jedan je natječaj prvo poništen, a onda je Novković raspisao ponovno oglas za to radno mjesto. Posavčeva kandidatkinja dobila je unaprijed pitanja te pobijedila na ovom, kako tvrdi USKOK, namještenom natječaju. Novković joj je potpisao ugovor o primanju određeno vrijeme u Upravni odjel na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge.

Nakon otkrivanja afere i uhićenja, Posavec je podnio ostavku na mjesto župana, da bi se dva mjeseca kasnije ponovno kandidirao na izvanrednim izborima te odnio pobjedu. Nakon toga je javno u istupima demantirao navodno priznanje djela u USKOK-u, rekavši da je primitak od 10.000 kuna od Kobala bila donacija za njegovu stranku, a ne za zapošljavanje. A to je ustvrdio i u ponovljenom ispitivanju na vlastiti zahtjev, u USKOK-u, kada je objeručke negirao krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:41