DOBILI NAGRADU

Ponos policije: Ovo je krim-tim sedmorka za krvne delikte koja je riješila svirepo ubojstvo u tramvaju broj 6

Pakistanski državljanin Muhammad S. (22) 18. rujna 2021. godine u Zagrebu je zario nož u vrat Siniši V. (52)
 MUP, Ronald Goršić/Cropix

Miroslav, Ilija, Josip, Stipe, Krunoslav, Marko i Vedran sedmorica su veličanstvenih Odjela za krvne delikte zagrebačke policije. I to s razlogom. U četvrtak su, na Dan hrvatske policije i blagdana sv. Mihovila, u ime Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, primili godišnju nagradu za skupinu.

Razlog? Svojim znanjem, upornošću i vještinama riješili su slučaj svirepog ubojstva nožem građanina Siniše V. (52), unatoč oskudnim tragovima na poprištu zločina od 18. rujna 2021. godine u Zagrebu u tramvaju linije 6, a koje je za sobom ostavio počinitelj Muhammad S. (22), pakistanski državljanin protiv kojega se trenutno vodi sudski postupak na Županijskom sudu u Velikoj Gorici.

image

Članovi nagrađenog Odjela za krvne delikte zagrebačke policije

MUP

Na dugogodišnji požrtvovni rad voditelja Odjela za krvne delikte PU zagrebačke i na šesteročlanu ekipu iz toga odjela MUP itekako može biti ponosan.

Krvna krim-tim sedmorka, podsjetimo, riješila je slučaj ubojstva koji je zgrozio Zagrepčane.

Dan prije ubojstva, Muhammad S. obratio se za smještaj poznanici koju je upoznao 2018. dok je boravio kao maloljetnik u Centru za odgoj djece i mladeži u Dugavama gdje je ona volontirala i učila strance hrvatski jezik. Ona se sažalila nad njegovom tužnom sudbinom s obzirom na to da je mladi Pakistanac, prilikom ilegalnog ulaska u RH 2017., pao pod vlak i izgubio nogu dok je njemu naočigled poginuo prijatelj.

Tako da mu je poznanica, zajedno sa svojom majkom, nesebično opetovano pružila ruku pomoći. Prvu večer prespavao je u njezinom autu na parkiralištu zgrade, 200-tinjak metara od mjesta ubojstva. A sutradan, kobnog 18. rujna ujutro, prilikom napuštanja njezina stana, sa sobom je iz samo njemu znanog razloga ponio kuhinjski nož s plavom otopljenom plastičnom drškom koji je zario putniku u tramvaju u vrat. Oštrica noža je nesretnom čovjeku ostala u vratu, a drška noža pala je na stepenice tramvaja.

image

Privođenje Muhammada S.

Davor Pongračić/CROPIX

Muhammad S. je pobjegao iz tramvaja van, a beživotno tijelo uočila je gospođa koja se toga trenutka kretala tramvajskim stajalištem te je vidjela, prilikom otvaranja vrata tramvaja, horor prizor i čovjeka u lokvi krvi. Obavijestila je vozača ZET-a nakon čega su se zagrebački kriminalisti našli pred velikim izazovom.

U tramvaju, koji je bio stariji model, nije bilo nadzornih kamera te su, pregledavajući na stotine sati videonadzora iz drugih tramvaja koji su toga jutra prometovali po Mostu mladosti, uspjeli rekonstruirati kretanja više sumnjivih osoba nakon čega se došlo do vlasnice noža i identiteta počinitelja, ali ne i do samog ubojice. Jer on je dan nakon zločina otputovao redovnom linijom sa zagrebačkog aerodroma za Rim, a avionsku kartu za 40-ak eura s rezervacijom i covid test od 240 kuna platila mu je poznanica koja mu je pružila trodnevno gostoprimstvo i s čijim je nožem ubijen građanin kojega, sudeći prema svemu, Muhammad S. nije poznavao.

Policija je za odbjeglim sumnjivcem raspisala Europski uhidbeni nalog na osnovu kojega ga je talijanska policija uhitila nadomak Firenze i to nakon što je upalio mobitel koji je od dana bijega iz Hrvatske bio ugašen. U trenutku uhićenja, Muhammad S. bio je u istoj odjeći koju je imao na sebi u vrijeme zločina, a na nogama je imao i tenisice čiji je krvavi otisak ostao kao nijemi svjedok jezivog zločina iz "šestice".

Pola godine od zločina i tri od uhićenja, Muhammad S. je pod jakim mjerama osiguranja izručen Hrvatskoj po načelu specijalnosti na koje je pristao Prizivni sud u Rimu. Krivnju od početka negira, no prikupljeni dokazi kroz iscrpno kriminalističko istraživanje ne idu mu u prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:08