KONTROLA VOZILA

Policija otkrila 40 ilegalnih migranata i uhitila četiri krijumčara, jedan od njih dao se u bijeg

Nad stranim državljanima provest će se postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima

Ilustrativna fotografija

 Emica Elvedji/CROPIX

Novi krijumčari migranata našli su se na udaru policajaca. Obavljajući zadaće sprječavanja nezakonitih ulazaka u Hrvatsku, u petak kasno navečer na autocesti A3 djelatnici PU brodsko-posavske sasvim opravdano odlučili su prekontrolirati osobni automobil zagrebačkih oznaka, a za čijim je upravljačem sjedio 36-godišnji državljanin Srbije. Jer u tom vozilu nalazilo se, kako su ubrzo otkrili oko 21.30 sati, ukupno 11 stranih državljana koji su nezakonito ušli u Lijepu našu.

Na istoj dionici posumnjali su i u namjere drugog vozača kombija zagrebačkih oznaka. Čim su ga zaustavili, vozač se dao pješice u bijeg, a policija je u njegovu vozilu pronašla još 10 migranata koji su ilegalno ušli u zemlju.

Tijekom subote, točnije oko dva sata nakon ponoći, na Bajakovo je stiglo vozilo srbijanskih nacionalnih oznaka. U njemu su bile dvije osobe koje su sasvim opravdano policiji postale sumnjive.

- Utvrđeno je da se radi o 25-godišnjem državljaninu Republike Srbije i 24-godišnjem državljaninu Republike Mađarske, koji su prethodno pobjegli te su uhićeni zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici šengenskog sporazuma - pojašnjavaju iz PU brodsko-posavske.

Tu nije kraj krijumčarenjima ljudi. Jer policajci granične postaje policije Slavonski Šamac tijekom subotnjeg kasnog popodneva intenzivno su obilazili autocestu A3 te su oko 18 sati odlučili prekontrolirati vozilo francuskih oznaka koje je vozio 42-godišnji Talijan. I taj je vozač odmah po zaustavljanju "hrabro" krenuo bježati, ali ga je policajac sustigao i uhitio, a u njegovu vozilu je otkriveno naguranih 19 ilegalaca.

- Nad svim osobama provedeno je kriminalističko istraživanje, a utvrđeno je da su osumnjičeni 36-godišnjak, 25-godišnjak, 24-godišnjak i 42-godišnjak iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos primili u automobile strane državljane, koji su prethodno nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku u namjeri prijevoza do Zagreba, odnosno u druge zemlje Europske unije - zaključuju iz policije koja je protiv četvorice krijumčara podnijela kaznene prijave te će blagdanske dane provesti iza pritvorskih rešetaka.

Što se pak tiče 40 stranih državljana koji su na hrvatski teritorij dospjeli ilegalno, nad njima će se provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:21