Megasuđenje nakon pet i pol godina

Pola milijuna stranica dokaza u aferi Podravka

Od 2011. godine ispitano je oko 140 svjedoka i sudskih vještaka, a ako sve bude po planu presuda će biti tijekom srpnja
Bivši ministar Damir Polančec i Podravkin menadžer Darko Marinac ispred Županijskog suda u Zagrebu
 Damjan Tadić / CROPIX

Najobimniji sudski postupak s kojim se ikad suočilo hrvatsko pravosuđe, neki su ga nazivali i megasuđenjem, ono u aferi Spice, napokon se približilo kraju.

Pet i pol godina od održavanja prvog pripremnog ročišta i točno pet godina od početka samog suđenja u lipnju 2011., prošlog je tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu završen dokazni postupak u predmetu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca i suoptuženih bivših menadžera Podravke u aferi Spice.

USKOK tereti Polančeca i Darka Marinca da su povezali šefove Podravke, Zdravka Šestaka, Sašu Romca i Josipa Pavlovića te Milana Horvata iz Fima grupe, da bi angažirajući sredstva Podravke, preko tvrtki povezanih s Fima grupom, stekli kontrolu nad većinskim paketom dionica koprivničkog prehrambenog diva.

Od 2005. do 2009., prema optužbi, kupili su 10,6 posto dionica, oštetivši Podravku za približno 300 milijuna kuna. Svi su negirali da su imali takve namjere i oštetili tvrtku. Obrana tvrdi da su u stjecanje dionica krenuli da bi se obranili od pokušaja neprijateljskog preuzimanja od norveške tvrtke Rieber&Son te da su samo poduzimali korake da bi održali financijske konstrukcije isključivo s ciljem dobrobiti Podravke.

Tužiteljstvo tvrdi da pokušaja neprijateljskog preuzimanja nije bilo te da je njihova obrana samo krinka. Od 2011. godine održane su 292 rasprave na kojima je ispitano oko 140 svjedoka i vještaka. Pročitano je 50.000 stranica dokazne dokumentacije, pri čemu treba naglasiti da se osim toga u spisu nalazi još oko 30 registratora dokumenata. Iznošenje nalaza knjigovodstveno-financijskog vještaka i njegovo ispitivanje trajalo je 22 raspravna dana. Čak 71 raspravni dan potrošen je za iznošenje i dopune obrana okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:56