DETALJI DRAME DUGE 5 SATI

Poduzetnik policiji napravio scenu pa iz auta zvao 112: ‘Urlao je i pozivao se na poznatog suca‘

D. D. (42) je u Mercedesu bježao policiji, a onda su ga pet sati nagovarali da izađe iz auta

Policija, Ilustrativna fotografija

 Marko Todorov/Cropix

Poričem sve što mi se stavlja na teret. Istina je da sam tog 20. ožujka 2021. u 23.40 sati vozio auto, ali nisam tom prilikom napravio prekršaj vezan za prestrojavanje na križanju Miramarskog podvožnjaka s Mihanovićevom. Vidio sam i da jedan muškarac prilikom skretanja u Kačićevu iz svog auta nešto viče i maše. Upalili su rotirke na svom autu i vozili se za mnom. I onda sam stao po skretanju u Medulićevu. Policajci su od mene tražili dokumente, dao sam ih te su otišli i vratili se nakon nekog vremena. I onda je počela drama. Počeli su se derati, lupati po autu, tražili da izađem van kako bi me alkotestirali, ali ja nisam htio van jer sam se bojao, rekao je u svoju obranu na Prekršajnom sudu u Zagrebu zagrebački poduzetnik D. D. (42) čiji se inicijalno banalni prometni prekršaj pretvorio u petosatnu dramu s policijom nasred ceste, kojoj su svjedočili stanari okolnih zgrada.

Potom je još otkrio da je, dok je sjedio u vozilu i strahovao od izlaska, okrenuo broj 112 i rekao im da ga je policija zaustavila i da se na njega deru.

- Pitali su me da im dam registraciju vozila pa sam izašao van pogledati je, ali su me policajci potjerali natrag u auto tako da sam ponovno zvao 112 i pitao što da radim. Upitali su me jesam li što dobio. Rekao sam da jesam, neku obavijest, pa su mi oni rekli onda da mogu otići. I tada sam krenuo autom naprijed i vozio se vrlo kratko nakon čega su me zaustavila dva policijska auta i nastao je cirkus. Lupali su mi po autu sa svih strana, a ja sam im samo govorio da mi ne lupaju po autu. Nisam ih vrijeđao da su nepismeni majmuni ni kreteni kao što me se tereti, niti sam se ponašao drsko i nepristojno, a kamoli da sam narušavao mir građana jer oni nisu negodovali sa svojih prozora zbog mene, nego zbog policije - dodao je D. D., ponovivši sutkinji da je cijelo to vrijeme samo sjedio u svom automobilu.

U njegovu obranu, u kojoj je policajce koji su postupali maltene predstavio kao razularene divljake koji iz čista mira presreću obične vozače i lupaju im po vozilima, sud baš i nije povjerovao te ga je u konačnici kaznio s ukupno 49.773 kune. Zašto? Zbog krivog prestrojavanja, vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika, odbijanja postupanja po zapovijedi policije da zaustavi vozilo i odbijanja alkotesta, vožnje pod mjerom jer mu je već bila oduzeta vozačka dozvola te narušavanja javnog reda i mira. Kazna će mu biti umanjena za jedan dan "težak" 300 kuna jer je prenoćio u policiji radi istraživanja, ali mora podmiriti još 480 kuna drugih troškova, a na sve mu je izrečena i nova zaštitna mjera od devet mjeseci zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Policajci koji su postupali tu noć i proveli u društvu D. D. punih pet sati opisali su da su kolege Mobilne jedinice zatražili pojačanje radi intervencije nakon što se muškarac zatvorio u automobilu i odbijao izaći.

- Pokušalo se razgovarati s okrivljenikom u skladu s pravilima službe, ali on je odbijao izaći iz vozila. Pokucao sam mu po staklu, a on je razgovarao na engleskom jeziku i malo je spustio staklo. Meni je na engleskom rekao da je on američki državljanin, da razgovara s američkim veleposlanstvom te da su mu oni rekli da ga mi ne smijemo dirati niti zaustavljati. Objasnio sam mu da sam ja vođa Sektora i da nema smisla to što radi jer će kad-tad morati postupiti po našim naredbama i jer ga ne smijemo pustiti dok se ne obavi nadzor. Tad nas je počeo snimati mobitelom i vikati na hrvatskom da se on boji policije, zašto nas je toliko i da misli da ćemo ga ubiti - ispričao je policajac.

Dodao je da ga je pozvao da se smiri i da svi zajedno u koloni pođu u obližnju policijsku postaju. Na to mu je D. D. odgovorio: "Koja jadna taktika, je*em vam majku, glupi ste ko ku*ac".

- Rekao sam kolegama da to nećemo moći lako riješiti, a činilo mi se da je vozač na drogama ili alkoholu jer se osjetio zadah, gubio je fokus, mobitel mu je ispadao iz ruke i imao je crvene oči. Otišao sam do svojeg vozila, a on se počeo pozivati na Đuru Sessu i da ćemo svi dobiti otkaze. Sati su prolazili, on je bio malo trezniji i rekao je da zna da je u prekršaju, ali da iz auta ne ide van i da će kaznu platiti jer je sve to sad već stvar ega - zaključio je policajac, otkrivši da je pred zoru D. D. dobio od njih bocu vode te s mirom napustio automobil i otišao s njima u postaju.

Prema optužnom prijedlogu, D. D. je kobnu večer vozio crni Mercedes prometnom trakom za skretanje udesno Ulicom Miramarski podvožnjak te je dolaskom do raskrižja s Mihanovićevom, bez da je na dovoljnoj udaljenosti pred križanjem zauzeo položaj u onoj traci kojom je namjeravao proći raskrižje, iz prometne trake za skretanje udesno skrenuo ulijevo u Mihanovićevu.

Na zeleno svjetlo na semaforu startao je pod punim gasom. Potom je odbio poslušati policajce da zaustavi vozilo i izađe, a kako je nastavio vožnju po Medulićevoj, na križanju s Deželićevom odbio se alkotestirati te je krenuo vozilom naprijed, unatoč prethodno izrečenoj mjeri privremenog oduzimanja vozačke. Usto je satima narušavao javni red i mir na ulici te usput vrijeđao policajce pogrdnim izrazima.

Sankcionirani D. D. povezan je s tri tvrtke u Zagrebu registrirane za trgovinu, popravak motornih vozila, prijevoz i skladištenje. Jedna od tvrtki, prema podacima Poslovne Hrvatske, ostvarivala je prije nekoliko godina značajnije prihode koji su znali prelaziti i dva milijuna kuna. No, ta je tvrtka u međuvremenu završila u stečaju. Od preostale dvije tvrtke, jedna je lani ostvarila prihode od samo nekoliko tisuća kuna, a druga je ostvarila dobit od stotinjak tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:13