ILEGALNI DEPONIJ

Poduzetnik ilegalno uvezao otpad kako bi na njemu zaradio te devastirao okoliš i ugrozio živote građana

Posrnulog se poduzetnika tereti da je nesavjesnim zbrinjavanje otpada promijenio konfiguraciju tla i stvorio uzvisinu od pet metara

Ilustrativna fotografija

 Vojko Basic/Cropix/Cropix

Pojedinci u otpadu vide zaradu jer ona, realno gledajući, tamo i leži. Upravo je u otpadu, i to onom talijanskom, budućnost vidio umaški poduzetnik koji je zbog svojih poteza od 2016. pa do lanjskog proljeća završio pod lupom pazinskog tužiteljstva.

Naime, Općinsko je državno odvjetništvo u Pazinu nakon provedene istrage 54-godišnjeg poduzetnika i njegovu tvrtku optužilo za produljeno teško kazneno djelo protiv okoliša, krivotvorenje isprava te povredu obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Točnije, 54-godišnjaka se tereti da je od 7. listopada 2016. do 16. svibnja 2022. na području Umaga i Buja postupio s ciljem da svom trgovačkom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist.

Tereti ga se da je, unatoč tome što to društvo nije ovlašteno za obavljanje poslova gospodarenja otpadom, na poljoprivrednom i šumskom zemljištu ukupne površine 33.302 m2, kao dobrima od interesa za državu te dijelom u državnom vlasništvu, protupravno zbrinjavao otpad u okolišu, stvaranjem ilegalnog deponija velikih razmjera.

- Znajući da se radi o otpadnom materijalu i tvarima koje mogu trajnije ugroziti okoliš, na navedenim nekretninama je dovozio, drobio, odlagao i nasipavao miješani građevinski otpad u količinama od 7.894,53 kubična metra, kao i da je dodatno na istoj lokaciji, u 22 pošiljke iz Republike Italije kamionima protupravno uvezao najmanje 487 tona tekstilnog i drugog otpada (pakirano u najmanje 561 balu) koje je na istim nekretninama dijelom zakopao u tlo te zagrnuo zemljom i drugim građevinskim otpadom. Pri tome je došlo do izmijene konfiguracije tla jer je nastala zemljana uzvisina nadmorske visine pet metara i više, radi čega je naružen prirodan okoliš te je onemogućena prirodna namjena tog prostora u vidu pošumljavanja, uzgoja poljoprivrednih kultura i kultivacija općenito, a zbog opasnosti od zapaljenja tekstilnog otpada ugroženi su životi i zdravlje okolnog stanovništva - otkrivaju iz tužiteljstva.

Također, posrnulog umaškog poduzetnika terete i da je, vezano za protuzakoniti uvoz tekstilnog otpada iz Italije, izradio 11 izlaznih računa u kojima je neistinito naveo kako taj tekstilni otpad predstavlja sekundarni materijal, a te je račune dostavio trgovačkom društvu u Poljskoj pri čemu je u poslovnim knjigama svog trgovačkog društva neistinito evidentirao prodaju i isporuku tog materijala u Poljsku, koja u stvarnosti nikad nije obavljena.

No to nije sve. Tereti ga se i da je takvim neistinitim računima njegovo trgovačko društvo nezakonito pribavilo imovinsku korist veću od 20.000 eura za koje se optužnicom traži oduzimanje imovinske koristi, ali i naknada štete radi prouzročene ekološke štete koja će se utvrditi tek po uklanjanju otpada

U tu je svrhu zatraženo produljenje privremene mjere zabranom raspolaganja novčanim sredstvima po bankovnim računima njegovog društva te zabrana otuđenja i opterećenja nekretnina.

- Ujedno je samostalnim mjerama opreza onemogućen pristup onečišćenom i devastiranom zemljištu te su mu zabranjene sve poslovne aktivnosti koje se odnose na građenje, projektiranje, zbrinjavanje i gospodarenje otpada i određena mu je obveza redovitog javljanja policijskoj postaji uz upozorenje da je nepridržavanje izrečenih samostalnih mjera opreza kazneno djelo – navodi se u optuženju protiv umaškog poduzetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:44