‘PRIZNAJEM, KRIV SAM‘

Pijan uletio autom u dvorište i usmrtio ženu: ‘Ona je bila pod čempresom, a znate što je on radio?‘

Kristijan F. (41) je imao 1,69 promila i vozio 99,7 km/h kad je usmrtio umirovljenicu u njezinu dvorištu

Kristijan F. na suđenju na Županijskom sudu u Velikoj Gorici

 Zeljko Puhovski/Cropix

"Smatram se krivim. Teško mi je radi svega i izražavam sućut obitelji poginule. I ne, nisam s njima u kontaktu. No, o okolnostima nesreće ne bih želio govoriti. Kriv sam i priznajem sve što mi se optužnicom stavlja na teret" – rekao je skromno i vidno utučen Kristijan F. (41) na vlastitom suđenju na Županijskom sudu u Velikoj Gorici povodom optužbe da je svojom vožnjom u pijanom stanju u mjestu Križ usmrtio Bernardu S. (74). I to pod nevjerojatnim okolnostima.

Osim što mu je nakon nesreće izmjereno 1,69 promila alkohola u krvi, očevidom je utvrđeno i da je tog 8. srpnja 2022. godine oko 20.30 sati nesreću skrivio vozeći dvostruko više od dopuštene brzine kretanja te je s 99,7 km/h Seat Leonom sletio s ceste metući sve pred sobom.

image

Prometna nesreća u Križu

Policija/
image

Prometna nesreća u Križu

Policija/

Naime, dolaskom do zavoja bitno smanjenih vozačkih sposobnosti radi alkoholnih promila nije prilagodio brzinu kretanja te nije vozio sredinom obilježene prometne trake nego je udario u bankinu. Vozilo je potom u zanošenju nastavilo vožnju dalje preko druge kolničke trake u pravcu dvorišta 74-godišnje umirovljenice gdje je probio metalnu ogradu koja se nalazila uz rub nogostupa. Prilikom slijetanja u dvorište, prednjim dijelom Seata je rovao po travi te je u nekontroliranom kretanju naletio na strujni ormarić i na rub betonske staze, a zatim i u nesretnu ženu koja je odbačena, a nedaleko se i on zaustavio.

Tim scenama iz horor filma svjedočio je umirovljeničin poznanik koji se s njom u tom trenutku nalazio u dvorištu.

- Tu večer oko 20.20 sati došao sam do naše Berice i donio joj voće koje sam tijekom dana brao. Zadržao sam se desetak minuta i krenuo kući. Sjeo sam u svoj auto u dvorištu i okrenuo se da mogu prednjim krajem izaći na ulicu. Još sam Berici u šali rekao da pređe na drugu stranu od auta da ju ne pogazim dok izlazim iz dvorišta van. Ona se maknula i u jednom trenutku sam vidio s moje desne strane da u smjeru Ivanića velikom brzinom dolazi auto koji je išao ravno na mene. Sletio je s ceste u ogradu uz nogostup, a kad su se svjetla na autu ugasila pri udaru u ogradu, dobio sam dojam da je auto preletio preko moje prednje haube. No, kad je auto uletio u Bernardino dvorište, izašao sam i vidio nju kako leži pod čempresom. Vidio sam joj samo noge i bojao sam je se pomicati da je ne ozlijedim dodatno jer je bila u nesvijesti. Otišao sam do vozača koji je uletio u dvorište te mu rekao da je pogazio ženu, no on je samo šutio od šoka i sakupljao nekakav novac na suvozačevu sjedištu – prisjetio se svjedok Ivan K.

image

Prometna nesreća u Križu

Policija/

Dodao je i da su do umirovljenice odmah pristigli doktor i doktorica iz obližnje ulice kako bi joj pružili prvu pomoć do dolaska Hitne i policije.

- Bernarda je došla malo pri svijesti. Rukom je signalizirala da može micati prstima, ali je do dolaska Hitne ponovno pala u nesvijest te su je dugo oživljavali. Ali nažalost uzalud, prisjetio se još poznanik pokojne.

Drugi svjedok Tomislav L. koji je odmah pritekao u pomoć te okrenuo broj 112, otkrio je tužiteljima da je vidio susjedu kako nepomično leži uz čempres s ozljedama glave ali da je čuo što govori krivac nesreće.

- Vozač je u nekoliko navrata ponavljao da je za sve kriv posao, da je preumoran i da previše radi. Također je rekao da je žurio kući jer da previše vremena provodi na poslu, ali je sve to prestao govoriti nakon što su policajci obavili alkotestiranje. Bernarda je u nekoliko navrata dolazila k sebi pomičući noge, ali je nažalost, zaključio je Tomislav L., inače operativac lokalnog DVD-a, preminula.

image

Prometna nesreća u Križu

Policija/
image

Kristijan F. na suđenju na Županijskom sudu u Velikoj Gorici

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:48