ŽRTVE PODLE PREVARE

Par iz Španskog preko oglasnika htio prodati muzičku opremu, ostali su bez više stotina tisuća kuna: Evo kako su nasamareni

Slučaj je prijavljen zagrebačkoj policiji koja je izvijestila da je muškarac između 7. i 8. travnja objavio oglas za prodaju muzičke opreme na web portalu
 Davor Pongracic/cropix

Prodaja muzičke opreme preko internetskog oglasnika prisjela je 42-godišnjaku iz zagrebačkog Španskog jer je u konačnici postao žrtva prevare zajedno s partnericom te su pritom olakšani za nekoliko stotina tisuća kuna.

Slučaj je prijavljen zagrebačkoj policiji koja je izvijestila da je muškarac između 7. i 8. travnja objavio oglas za prodaju muzičke opreme na web portalu. Nije dugo trebalo da se za primamljiv oglas "zakači" nepoznati varalica koji je s prodavačem stupio u kontakt i to putem mobilne aplikacije s ciljem realizacije kupnje. Ne bi li finiširali postignuti dogovor, prevarant je poslao i poveznicu za plaćanje u koju su unijeli podatke o tekućim računima. No, kako je prekasno shvatio prodavač muzičke opreme, bila je to lažna stranica jer je prevarant nedugo zatim s računa 35-godišnjakinje čiji je račun upisao za uplatu novca, izvukao na stotine tisuća kuna.

Policija povodom toga opetovano apelira na građane da budu pažljivi u virtualnom svijetu.

- Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću te radimo i zabavljamo se. Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti. Danas kriminalci imaju još više mogućnosti za različite prijevare putem interneta, u kojem su žrtve trgovci i potrošači, svi oni koji „kupuju-prodaju“. U posljednje vrijeme PU zagrebačka evidentira češće internetske prijevare u kojima počinitelji koriste lažne WEB stranice prodavača ili pružatelja posredničkih, poštanskih i dostavnih usluga - kažu iz zagrebačke policije.

Kako se pripremiti i zaštiti od prevara koje vrebaju u virtualnom svijetu policija je dala smjernice prepoznavanja indikatora prevara.

- Slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke, lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji). Jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice), zahtjev za pristup internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena), također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja, ali i brojevi hrvatskih mreža - pojašnjavaju detaljno iz policije još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:08