BROJNI PROPUSTI

Otvorena istraga zbog smrti 18 korisnika splitskog Doma za starije: ‘Sumnjamo da su počinili djelo protiv zdravlja ljudi‘

Koronom se zarazilo 15 djelatnika doma i 59 korisnika, od kojih je 18 korisnika preminulo uslijed komplikacija

Proboj korone u Dom za starije u Splitu

 Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Proboj korone u splitski dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u proljeće 2020., kad je od virusa SARS-CoV2 preminulo 18 štićenika dok je već dio bio zaražen, dobit će svoj pravosudni epilog. Nakon iscrpnih izvida te provedenih vještačenja tima medicinske struke, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu prošloga tjedna donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv tri osobe iz toga doma - ravnatelja koji od početka govori da nije bilo propusta s njihove profesionalne strane, glavne medicinske sestre te doktorice opće medicine koja liječi korisnike u tom domu.

Za splitsko tužiteljstvo postoji osnovana sumnja da su počinili teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi jer su postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije. Ako im se sudskim putem dokaže krivnja, prijeti im višegodišnji zatvor.

- Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 11. ožujka 2020., odnosno od proglašenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 Odlukom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, do 7. travnja 2020. u Splitu počinili navedeno kazneno djelo. Sumnja se da su to kazneno djelo počinili prvookrivljenik kao ravnatelj jednog doma za starije i nemoćne osobe, drugookrivljenica kao glavna medicinska sestra u tom domu i ujedno voditeljica odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju te trećeokrivljenica kao doktorica opće medicine koja liječi korisnike smještene u domu.

Osnovano se sumnja da je troje okrivljenika, kako u navedenim funkcijama tako i kao članovi povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi toga doma, postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija i protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u Domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020. - kažu iz splitskog Općinskog državnog odvjetništva.

Također dodaju i kako postoji osnovana sumnja da nisu u potpunosti provodili tražene preventivne mjere, odnosno nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije, ali i da nisu pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju virusom SARS-Cov-2 kod korisnika (bolesnika s povećanim rizikom obolijevanja) toga doma u jednom objektu.

- Sumnja se da nisu uspostavili jasan i jednostavan sustav kretanja osoba unutar ustanove, odnosno nisu u potpunosti ograničili kretanje korisnika i djelatnika unutar ustanove, niti su kao članovi navedenog povjerenstva, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi te nadzire provedbu preporuka, lakomisleno smatrajući kako time neće izazvati opasnost po djelatnike i korisnike doma - otkrivaju još splitski tužitelji, ističući da se uslijed svih navedenih propusta 15-ero djelatnika doma i 59-ero korisnika zarazilo virusom. Od tog broja korisnika, gotovo trećina, točnije njih 18, preminulo je uslijed komplikacija uzrokovanih navedenom zarazom.

Nakon što je slučaj dospio u javnost, glavna medicinska sestra pokušala je svaliti odgovornost na mjerodavni Stožer navodeći da im se obraćala zbog pomanjkanja zaštitnih sredstava vapeći za još jednim liječnikom. Iz Stožera su joj odgovorili da vlada opća nestašica dezinfekcijskih sredstava, maski i odijela te su je uputili da se obrati županijskim ljekarnama za opremu dok joj je za maske rečeno da zove određene brojeve telefona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:55