U PONEDJELJAK IZLAZI?

Otac monstrum je priseban, svjestan je gdje se nalazi, ali još uvijek odbija suradnju

Svi statusi i fotografije koje je objavljivao do petka navečer nisu bili iskrene prirode, kaže Kopitzova poznanica
Harald Kopitz
 Željko Puhovski/Cropix, Facebook

Zapaljeni lampaši, policijsko vozilo i troje policajaca na ulazu u urbanu vilu u zagrebačkim Mlinovima gdje je u noći na subotu austrijski državljanin Harald Kopitz (56) bešćutno ugasio živote svoje troje dječice, dan nakon stravičnog otkrića podsjetnik su na strahotu koja je zgrozila cijelu zemlju i šire.

I dok se trostruki ubojica Kopitz oporavlja od pokušaja suicida u KBC-u Sestre milosrdnice, a pred bolničkom sobom čuvaju ga dvojica policajaca, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati gotova je obdukcija ubijenih sedmogodišnjih blizanaca i njihova četverogodišnjeg brace.

Bolničko osoblje

Međutim, kako bi sa stopostotnom sigurnošću bio potvrđen točan uzrok smrti, naložene su dodatne toksikološke analize jer postoje dvojbe je li smrt nastupila od inicijalnog trovanja lijekovima ili isključivo gušenjem od očevih ruku. Iz bolnice, pak, doznajemo da bi, s obzirom na tijek oporavka, Kopitz mogao danas biti otpušten s liječenja, no odmah će ga preuzeti djelatnici policije i odvesti na kriminalističko istraživanje kako bi se suočio s posljedicama zločina koji je počinio pod okriljem noći na subotu.

image
Lampioni pred ulazom u zgradu
Tomislav Kristo/Cropix

Kako doznajemo iz bolnice, Kopitzovo zdravstveno stanje je dobro, priseban je i svjestan lokacije na kojoj se nalazi. Međutim, odbija bilo kakvu suradnju, točnije odbija bilo kakvo komuniciranje s bolničkim osobljem, kao i s policajcima koji se nalaze ispred sobe. Odmah nakon otpuštanja s bolničkog liječenja, u slučaju da ga sam ne odabere unatoč činjenici da među prijateljima ima dosta odvjetnika, bit će mu dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti koji će s njim biti cijelo vrijeme na ispitivanju u policiji te u prostorijama Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu. Unatoč činjenici da je i sebi pokušao oduzeti život popivši veću količinu psihofarmaka za smirenje, sve ukazuje na to da će, nakon što bude prepraćen pritvorskom nadzorniku i potom u prisutnosti sudskog tumača ispitan u tužiteljstvu, završiti u zagrebačkom Remetincu, a ne u Bolnici za osobe lišene slobode. Nakon toga će tijekom istrage, a sve do podizanja optužnice, Kopitz biti podvrgnut kombiniranim vještačenjima kako bi se utvrdila, između ostaloga, i njegova ubrojivost u vrijeme zločina jer o tome će ovisiti i konačni sudski pravorijek koji može doseći i 50 godina zatvora.

U isto se vrijeme Kopitzova bivša supruga, s kojom je krenuo u brakorazvodnu parnicu prije tri godine i kojoj je "pokazao" na najgori mogući način koliko je mrzi ugasivši život njihovo troje djece, priprema s ožalošćenom obitelji za posljednji ispraćaj. Iz njezina šireg kruga obitelji su nam tek kratko rekli da nije vrijeme za bilo kakve razgovore te napomenuli pritom da ni sami ne znaju kako da se nose s gubitkom tri anđela i težinom situacije koja neopisivo boli.

image
Policija pred ulazom.
Tomislav Kristo/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 10:45