NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Oštetili Hypo Leasing Kroatien za 1,4 milijuna kuna varajući s fiktivnim računima servisa auta. Sad s doznali kazne

Sud je zaključio da je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da su optuženi počinili kaznena djela iz činjeničnog supstrata

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Zbog muljaže "teške" preko 1,4 milijuna kuna na štetu Hypo Leasing Kroatien kojom prilikom je počinjeno 25 kaznenih djela od zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju pa do pomaganja u (ne)djelu te krivotvorenja isprava, na Županijskom sudu u Zagrebu s nepravomoćnim osuđujućim presudama suočili su se Goran Zubac (43), Tin Borovčak (42), Berislav Franjić (54), Davor Gracin (62) te Sandra Svilković Petković (38).

Zubac je, kao voditelj Odjela šteta u Sektoru potpore, a potom i kao voditelj tima Šteta u sektoru Operativnih poslova HLK-a, optužen za ukupno 10 kaznenih djela zbog koji je osuđen na 4 i pol godine zatvora te mora vratiti preko 620.000 kuna. Posrnuli direktori tvrtki Franjić i Borovčak osuđeni su na po godinu i tri mjeseca zatvora a moraju vratiti i nepripadajući novac – Borovčak oko 60.000 kuna a Franjić oko 20.000 kuna. Svilković-Petković, u ulozi suradnice Zupca u sektoru Operativnih poslova HLK, je osuđena na dvije i pol godina zatvora te isto kao i Zubac mora vratiti preko 620.000 kuna, a u njezinom slučaju zbog dvoje teško bolesne djece sud je primijenio odredbe o ublažavanju kazne. Gracin je, pak, dobio uvjetnu kaznu od šest mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje.

Sud im je naložio i plaćanje financijskog i grafološkog vještačenja od preko 29.000 kuna, a svaki mora platiti i sudski paušal od 5000 kuna.

U obrazloženju presude sud je zaključio da je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da su optuženi počinili kaznena djela iz činjeničnog supstrata. Zubac je, kao voditelj odjela šteta i tima šteta u HLK bio zadužen za kontakte sa serviserima vozila i kontrolu računa servisa i plaćanja istih, a Svilković Petković kao njegova suradnica za djelomične štete u sektoru Operativnih poslova HLK ovlaštena je bila za kontrolu, knjiženje i plaćanje računa. Pa je tako Zubac, prema optužbi, od kolovoza 2009. do srpnja 2010. dogovarao se s ovlaštenim osobama trgovačkih društava Navis Aurora, Anterior, Bortin, Brićo, Transporti Gracin, Bericar i MM Auto da mu dostave neistinite račune za usluge servisa koji odrađeni nisu bili, a koje je potom Zubac ovjeravao i potpisivao.

Računi su bili bez urudžbenog broja, narudžbenice i druge popratne dokumentacije, a kako bi unijeli te fiktivne račune u sustav, iz istoga su brisali ranije upisane podatke s računa stvarno odrađenih servisa. Nakon što je sve tako bilo pripremljeno Zubac je nalagao hitno plaćanje tih fiktivnih računa tvrtkama nikad izvršenih usluga, a novac koji je sjedao na račune odabranih tvrtki su njihovi čelni ljudi podizali i u dogovorenom postotku predavali Zupcu na ruke. Radi se o desecima fiktivnih računa za tobožnje servise koje su HLK-u u ime firmi Borovčak, Franjić i Gracin izdavali.

- Da su Zubac i Svilković Petković postupali zajedno proizlazi iz činjenice da su inkriminirane račune ovjeravali potpisom i parafom. I bili su zaduženi između ostalog i za kontrolu računa za koje su znali da nisu istiniti jer nisu zadržavali sve potrebno za plaćanje. Obrana Svilković Petković da je bila nova u poslu i neupućena u posao je neuvjerljiva jer je tijekom godine dana savladala posao te je mogla uočiti nedostatke računa i to nije učinila jer je djelovala zajedno sa Zupcem. Zajedno su iz sustava brisali podatke i unosili nove, neistinite i o tome su svjedočili svjedoci na raspravi. Financijsko-knjigovodstveno vještačenje računa je potvrdilo da su isti nevjerodostojni jer ne sadrže popratnu dokumentaciju za izvršenje plaćanja, a iz analize štete proizlazi da su ti računi nastali prije inkriminiranih. Prema iskazima svjedoka Odjel šteta je radio pripremnu dokumentaciju i njihov je zadatak bio provjeriti vjerodostojnost računa, a to su provodili Zubac i Petković. Dokazano je da je Zubac s trgovačkim društvima dogovarao da sačine račune i dostave mu ih. Znao je da su neistiniti jer popravaka vozila nije bilo – obrazložila je predsjednica sudskog vijeća zaključivši da su ti fiktivni računi, kao što je utvrđeno tijekom postupka, bili plaćani u roku dan, dva za razliku od drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:49