PODIGNUTA OPTUŽNICA

Osmorica državljana RH oprali 766 tisuća tuđih eura: Sve je krenulo s makinacijama 39-godišnjaka...

Sve je krenulo s makinacijama 39-godišnjaka koji je od 21. prosinca 2018. pa do 23. ožujka 2019. u Zagrebu počinio kazneno djelo

Policija, ilustracija

 Cropix

Zbog pranja novca točnije oko 766 tisuća tuđih eura koje su preusmjereni s tuđih poslovnih računa u svijetu na račune zagrebačke dvije tvrtke, novozagrebačko tužiteljstvo je protiv osmorice hrvatskih državljana podignulo optužnicu. Istraga je okončana nakon što su nadležna pravosudna tijela Kraljevine Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Češke Republike, Republike Island i Singapura našim hrvatskim istražnim organima dostavili tražene podatke (po)vezane sa osmoricom Hrvata starih između 29 i 51 godine.

Sve je krenulo s makinacijama 39-godišnjaka koji je od 21. prosinca 2018. pa do 23. ožujka 2019., kako sumnja tužiteljstvo, u Zagrebu počinio kazneno djelo. Uslijedilo je to nakon što je više nepoznatih različitih osoba u Nizozemskoj, Češkoj, Danskoj i Irskoj, pak, počinilo kaznena djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka, računalnog krivotvorenja, krivotvorenja isprava i prijevara u gospodarskom poslovanju.

- Tim kaznenim djelima je na račun trgovačkog društva 39-godišnjaka prvo uplaćeno 105.327,00 eura za koji je oštećeno trgovačko društvo iz Nizozemske. Potom je na isti račun uplaćeno i 76.580,16 eura za koji je oštećena tvrtka iz Češće, a na kraju i 210.000 eura za koliko je oštećena irska tvrtka. Prvookrivljenika se tereti da je, nakon toga, radi sakrivanja ilegalnog načina stjecanja doznačavao novac na račune svog trgovačkog društva, kao i na račune različitih fizičkih i pravnih osoba, odnosno na račune ostalih okrivljenika, točnije 51-godišnjaka, 47-godišnjaka te 27-godišnjaka - otkrivaju iz Općinskog državnog odvjetništva u Novom Zagrebu.

No to nije sve, jer optužnica tereti zatim i drugog 27-godišnjaka da je na identičan način, kao i 39-godišnji poduzetnik, tijekom ožujka i travnja na račun njegova trgovačkog društva sjelo 160.000 britanskih funti. Novac potječe iz prevare u gospodarskom poslovanju te presretanja računalnih podataka na području Velike Britanije i Sjeverne Irske. Također mu je na račun uplaćeno i 97.695 američkih dolara za koliko je oštećena, pak, tvrtka iz Singapura.

Uplaćeni novac je zatim taj petookrivljeni pokušao sakriti tako što je doznačavao novac na račune tvrtke kao i na račune drugih tvrtki i privatnih osoba (pre)ostale trojice okrivljenih. Na snazi do daljnjega ostaju privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi kojima je okrivljenicima, trećim osobama i trgovačkom društvu uskraćena isplata i daljnje raspolaganje tim novcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:37