DARKO KRUŠLIN

Osječki sudac kojeg je Zdravko Mamić optužio da mu je dao mito razriješen je dužnosti

Mamić je osuđen na 6,5 godina zatvora, a presuda je u međuvremenu postala pravomoćna, no Mamić je ne izdržava jer je u bijegu

Darko Krušlin

 Vlado Kos/Cropix

Darko Krušlin, sudac Županijskog suda u Osijeku, razriješen je sudačke dužnosti rješenjem Državnog sudbenog vijeća (DSV).

Iz DSV-a su objavili da je Krušlin "stegovno odgovoran što je počinio stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 6. Zakona o Državnom sudbenom vijeću pa mu je, na temelju članka 63. stavak 1. točka 5. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, izrečena stegovna kazna razrješenja od dužnosti".

Podsjetimo, protiv Krušlina i kolege mu s istoga suda Zvonka Vekića stegovni je postupak pokrenut na prijedlog predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana nakon što je Zdravko Mamić optužio, među ostalima, Krušlina i Vekića da im je dao mito kako bi u kaznenim postupcima koji su se protiv Mamića vodili na osječkom sudu donosili odluke u njegovu korist.

Krušlin je, inače, bio predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Mamića i još trojicu suoptuženika za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.

Mamić je osuđen na 6,5 godina zatvora, a presuda je u međuvremenu postala pravomoćna, no Mamić je ne izdržava jer je i dalje u bijegu od hrvatskog pravosuđa u BiH.

Optužbe koje je na račun Krušlina i Vekića iznio Mamić u međuvremenu su rezultirale otvaranjem istrage USKOK-a. Vekić je krajem travnja ove godine od sudačke dužnosti razriješen na vlastiti zahtjev. Krušlin se na rješenje DSV-a može žaliti tužbom pred Ustavnim sudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:20