PODIGNUTA OPTUŽNICA

Osječki policajac optužen da je djevojku Mihaelu (21) ubio službenim pištoljem

Policajac Smažil je udaljen iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka

Marko Smažil i Mihaela Berak

 Društvene Mreže/

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv suspendiranog policajca PU osječko-baranjske Marka S. (27) zbog ubojstva 21-godišnje Mihaele B., koju je policajac usmrtio hicem iz službenog pištolja u svom stanu u Osijeku 20. rujna 2023. godine oko 22 sata. Tako je, šest mjeseci od ove tragedije, kazneni postupak protiv policajca ušao u novu fazu, a najvažnija vijest je to što je ŽDO u Osijeku ostalo pri svojoj prvotnoj kvalifikaciji ovog kaznenog djela, jer su već u fazi istrage Marka S. odlučili teretiti za ubojstvo, a ne za blaže kazneno djelo ‘‘Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti‘‘ u svezi kaznenog djela ‘‘Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom‘‘, za što su ga prijavile njegove kolege iz osječke policije. Podsjetimo, riječ je o slučaju koji je podigao puno prašine, kako zbog samog tragičnog čina, tako i zbog niza okolnosti koje su ga pratile, a koje su u ozbiljnu sumnju u potencijalno pogodovanje svome djelatniku dovodile PU osječko-baranjsku. Već je sama činjenica da je ŽDO prekvalificirao kazneno djelo iz blažeg u teže otvorila brojna pitanja koja su se u danima nakon Mihaelinog ubojstva počela rojiti, a na koja njezina obitelj i javnost i danas čekaju konkretnije odgovore, koji će se, valja se tome nadati, rasvijetliti na suđenju. Marka S., dakle, tužiteljstvo tereti zbog počinjenog kaznenog djela ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona/11.

Prvo rekao da je samoubojstvo

‘‘Okrivljenog 27-godišnjaka se tereti da je 20. rujna 2023. oko 22:00 sata, u Osijeku, u nakani da liši života oštećenicu (2002.), iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu uslijed koje je oštećenica preminula na mjestu događaja. Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja istovjetnog ili sličnog kaznenog djela,‘‘ stoji u priopćenju osječkog ŽDO-a.

Podsjetimo, Marko S. usmrtio je Mihaelu u stanu kojeg je Marko S. dobio na dugogodišnje korištenje od DVD-a Donji grad, čiji je pripadnik bio prije nego što se u listopadu 2022. godine zaposlio u policiji, a koji je vlasnik zgrade u kojoj se dogodila ova tragedija.

No, ono što je uslijedilo nakon ispaljenja hica otvara brojna pitanja. Od toga zašto je mladi policajac nosio oružje kući i vadio ga pred civilnom osobom do toga da je pokušao prikriti što se zapravo dogodilo. Naime, Marko S. nije u prvom policiji govorio istinu o tome što se zapravo dogodilo, već je svojim kolegama u Operativnom centru rekao da je do opaljenja iz pištolja došlo dok je on bio u kupaonici, odnosno da se Mihaela sama upucala. Iz toga je procurila i prva informacija u javnost kako je riječ o samoubojstvu. No, očevidom je suicid vrlo brzo isključen kao opcija, pa je Marko S. promijenio priču kazavši kako je do ispaljenja hica došlo slučajno, tijekom čišćenja oružja. Policija je to i prihvatila te temeljem toga podnijela svoju kaznenu prijavu, za blaže kazneno djelo. Međutim, vrlo brzo se pokazalo da je Marko S. premještao Mihaelino tijelo i namještao poprište ove tragedije, a nakon što je prijavio policiji što se dogodilo, obavio je još neke telefonske pozive, među kojima i svojim nadređenim šefovima. Sve to izazvalo je burnu reakciju javnosti, prozivke i optužbe na račun policije da su išli zataškavati slučaj i pomoći svome službeniku, što su iz PU osječko-baranjske cijelo vrijeme odbacivali. Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece nekoliko dana nakon ubojstva na sjednici Gradskog vijeća Osijek kazao je kako "nije bilo zataškavanja niti prikrivanja. Priznajem jedino da je komunikacija s javnosti bila nespretna."

Policija odbacila zataškavanje

- Ono što smo do sada utvrdili je da su se djevojka i policajac poznavali oko mjesec dana, a ona je u više navrata dolazila k njemu u stan. Tog je dana policajac na našoj porti radio do 18 sati, a tog je dana zadužio novu futrolu. Kada je došao u stan, djevojka je došla k njemu kao i ranije, a on se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao... i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku – ispričao je Bece, potvrdivši i kako je policajac prilikom prvog poziva pokušao prikazati da se radi o samoubojstvu ili da se djevojka sama ustrijelila.

- Naša je ekipa došla na očevid, pozvali smo Županijsko državno odvjetništvo, njihova je zamjenica vodila očevid, fotografiralo se, fiksiralo se i izuzelo tragove, snimilo... Vrlo brzo zaključili smo da otpada teza o samoubojstvo ili samoustreljenju, nego da ju je on sam ustrijelio. Uhićen je u jutarnjim satima i od tada mi imamo 24 sata da utvrdimo osnovanu sumnju u počinjenje kaznenog djela te smo išli sa težom kvalifikacijom općeopasne radnje – kazao je Bece, osvrnuvši se potom na razliku u kvalifikaciji policije i ŽDO-a u Osijeku.

- Cijelo vrijeme se spominje konflikt oko kvalifikacije, mi smo dostavili DORH-u sve što smo prikupili, a u praksi je bilo i ranije prekvalifikacija u oba smjera, iz težih u lakša, iz lakših u teža. Treba reći i da u sljedećih šest mjeseci traju još istražne radnje, prikupljanja dokaza, vještačenja, tko zna hoće li ostati ova kvalifikacijama. U ovome nema ništa sporno, a svi medijski istupi najviše štete njezinoj obitelji jer je previše krivih i netočnih informacija – kazao je Bece.

Šest mjeseci kasnije Županijsko državno odvjetništvo ostalo je pri svojoj kvalifikaciji da je riječ o ubojstvu, a ne kaznenom djelu protiv opće sigurnosti, kako smatra policija. Sada Županijski sud u Osijeku treba odlučiti o tome hoće li potvrditi ovakvu optužnicu. Inače, za kazneno djelo ubojstva predviđena je zatvorska kazna od najmanje pet godine, a za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom od 1 do 8 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:39