AKCIJA 'TOTAL'

OPTUŽNICA ZA DILERE DROGE UPAKIRANE U 'OSVJEŽIVAČE' ZRAKA Najveća akcija za takve vrste droga u Hrvatskoj rezultirala je uhićenjem 21 osobe

Ilustracija
 Sergej Drechsler / Ilustracija / CROPIX

Nakon šestomjesečne istrage Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 21 hrvatskog državljana koje se sumnjiči za preprodaju tzv. osvježivača zraka, a zapravo opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga i koje se mogu upotrijebiti za proizvodnju droga.

Skupina je "pala" nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja u akciji "Total" koja je obuhvatila područje deset policijskih uprava, a akcijom je koordinirao Odjel kriminaliteta droga PU osječko-baranjske. Riječ je o prvoj akciji takvih razmjera i za takve vrste droga u Hrvatskoj. Pokrenuta je nakon što je u svibnju 2018. na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek u razmaku od samo tri dana hospitalizirano šestero tinejdžera u dobi od 13 do 17 godina zbog konzumiranja tzv. osvježivača zraka, a zapravo sintetske droge koja djeluje razorno na ljudsku psihu i um, nekada i do smrtonosne razine, kao što je bilo u veljači 2015. u Zagrebu gdje je 15-godišnji dječak preminuo od posljedica pušenja "osvježivača".

Bio je to signal za akciju širih razmjera jer su se "osvježivači" mogli legalno kupiti u pojedinim trgovinama, ali i preko interneta.

U akciji "Total" tako su "pali" i vlasnici tzv. smart shopova, ali i sexy shopova u kojima se ta droga prodavala, kao i jedan vendor - preprodavač droge preko interneta.

Osobe koje su optužene stare su između 21 i 53 godine, a dolaze iz Osijeka, Šibenika, Pule, Koprivnice, Zagreba, Varaždina, Čakovca, Dubrovnika, Virovitice, Milanovca i Klokočevca.

Tereti ih se da su "organizirali mrežu posrednika radi daljnje prodaje i prodavali ove tvari preko trgovačkih društava i fizičkih osoba, neistinito ih deklarirajući kao osvježivače prostora, te posjedovali ili posredovali u prodaji ovih tvari". Županijsko državno odvjetništvo Osijek zatražilo je i produljenje istražnog zatvora za petero okrivljenih, i to muškarce u dobi od 45, 53, 41 i 38 godina te ženu u dobi od 28 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:32