TRAGEDIJA U SPLITU

O nepokretnom djetetu brinula majka koja i sama ima zdravstvenih poteškoća: ‘Bila je sposobna‘

‘Djevojčicu poznajemo jer je bila dijete s brojnim oštećenijima zdravlja i po toj osnovi je koristila prava i usluge sustava socijalne skrbi‘

Milena Drlje

 Tom Dubravec/Cropix

Na izvanrednoj presici u povodu smrti šestogodišnjakinje u splitskoj bolnici ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split Milena Drlje potvrdila je kako je djevojčica bila teški ležeći pacijent čija je majka stekla status roditelja-njegovatelja te po toj osnovi primala socijalnu pomoć, piše Slobodna Dalmacija.

Izrazila je sućut obitelji i kazala kako je Centar bio u kućnom posjetu toj obitelji.

- Provedena je procjena te je utvrđeno kako je majka sposobna biti i njegovatelj, bez obzira na eventualne zdravstvene poteškoće koje i sama ima. Nikada nije proveden inspekcija, jer je procijenjeno da nema elemenata za to - istaknula je Drlje.

- Djevojčicu poznajemo jer je bila dijete s brojnim oštećenijima zdravlja i po toj osnovi je koristila prava i usluge sustava socijalne skrbi. Bila je obuhvaćena raznim tretmanima. Majka je koristila pravo na status roditelj - njegovatelj, to je pravo koje ostvaruju prava roditelji čija djeca imaju teška oštećenja zdravlja. Roditelje uvijek čujete i po nekom drugom pitanju, traže pomoć i sugestiju. U tom smislu se provodi savjetovanje roditelja kako bi zadovoljili njihove potrebe. U tom dijelu smo bili u kontaktu. Inače kada Centar intervenira u obitelji uvijek se promatraju ukupne prilike. Do sada nismo imali naznake da bi bilo neadekvatni roditeljski postupci, da su roditelji nasilni ili zanemarivali dijete‘, naglašava Drlje.

Na informaciju da su liječnici apelirali na Centar zbog njihove procjene da majka nije u stanju biti njegovatelj teško bolesnog djeteta, Drlje je kazala da su radnici Centra "bili u komunikaciji s bolnicom te je odlučeno da je ona to u stanju obavljati".

- Djeca koja su ležeći pacijenti, koji se malo kreću, činjenica je da im je oštećen respiratorni sustav, oslabljeni imunitet, otežane su integracije u vanjski svijet... U kojem je to opsegu i kako odrediti da je to nastalo zbog bolesti, a što naknadno, to ne mogu reći jer nisam za to ni ovlaštena, ni educirana. Značajan broj djece o kojoj Centar skrbi ima trajna oštećenja zdravlja - dodala je ravnateljica pred okupljenim novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:08