BUKTINJA NA ČIOVU

Novi detalji o uhićenim strancima: Jedan pušten, policija objavila kako je drugi izazvao veliki požar

Policija je privela dvojicu muškaraca koje se dovodi u vezu s izbijanjem požara na Čiovu
 Tiktok/screenshot/

Dvojica albanskih državljana koji imaju dozvolu za rad u Hrvatskoj i koji borave legalno u našoj zemlji, a izvodili su građevinske radove, najvjerojatnije brušenje, na jednoj kući na Čiovu, dovode se u vezu s požarom koji je izbio u četvrtak poslijepodne, javlja Slobodna Dalmacija.

Obojica su jučer uhićena, a PU splitsko-dalmatinska objavila je večeras što je utvrdila istragom.

"Policijski službenici Policijske postaje Trogir dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim stranim državljaninom Albanije za kojeg je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 27. srpnja 2023.godine u poslijepodnevnim satima prilikom izvođenja građevinskih radova, ne postavljajući propisane naprave za zaštitu od požara, olako držeći da takvim postupanjem neće ugroziti imovinu i život, na krovu građevine brusio željezo uslijed čega je došlo do iskrenja kojom prilikom je izazvan požar, te je opožareno više od 500 hektara niskog raslinja i borove šume.

Opisanim ponašanjem ostvario je obilježja kaznenog djela Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st.2. u svezi st.3 Kaznenog zakona, te će večeras će uz kaznenu prijavu biti predan pritvorskom nadzorniku. U odnosu na drugu osobu koja je sinoć dovedena u prostorije policije nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, te je osoba danas poslijepodne puštena", navedeno je u priopćenju.

Svakako valja istaknuti kako su djelatnici splitske policije, ponovno u rekordnom roku, obavili posao utvrđivanja činjenica na terenu i da su u velikoj mjeri pružali potporu vatrogascima koji su gasili čiovski požar.

Na čak osam lokacija policajci su regulirali promet, a jedno su vrijeme zatvorili cijelu traku "novog" čiovskog mosta kako bi vatrogasna vozila imala neometan prolaz i kako ne bi došlo do zastoja.

Također, policijske su snage bile spremne da u svakom trenutku, bude li potrebno, pokrenu evakuaciju ugroženih ljudi s područja vatrene stihije.

Prema prvim informacijama, u požaru je izgorjelo između 45 i 50 hektara niskog raslinja, drače, nešto borove šume...

Požar na Čiovu gasilo je 145 vatrogasaca s 45 vatrogasnih vozila i uz enormnu pomoć kanadera, bez kojih ne bi bilo moguće ugasiti požar. Kolika je bila vatrena stihija, možda najbolje govori podatak da se golemi dimni oblak mogao vidjeti iz Splita, odnosno da je u četvrtak navečer prekrio veliki dio Splita i otoka Brača, prema kojemu se dalje širio.

I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je novinarima u izjavi novinarima u Opatiji da su zbog sumnje za izazivanje požara uhićena dvojica stranaca koji su poslom boravili u Hrvatskoj.

Inače, kako smo ranije danas objavili, društvenim mrežama kruži snimka nastanka velikog požara na Čiovu u kojoj je od jučer izgorjelo 450 hektara površine, javlja Morski.hr. Video u kojem se tvrdi kako je snimljen ‘sam početak strave i užasa‘ objavljen je na TikToku.

@apartmani_kraljevic

Sami početak ove strave i užasa.......

♬ Suspenso - Criptofonio
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:01