STRAVA U DUGOM SELU

Novi detalji o bombašu: ‘Zaustavio me na ulici 16. svibnja, točno se sjećam što mi je rekao‘

Policija: 85-godišnjak je počinio teško ubojstvo, dva pokušaja te samoubojstvo
 Ranko Šuvar/CROPIX

Dok se u KB-u Dubrava od nedjelje popodne bore za život 79-godišnjeg umirovljenika koji je teško i po život opasno ozlijeđen u eksploziji ručne bombe u udomiteljskom objektu u Dugom Selu, obitelji dvoje smrtno stradalih M. H. (85) i D. B. (81) pokušavaju posložiti dojmove užasa i organizirati posljednje ispraćaje.

Policijski očevid potrajao je kasno u noć u nedjelju te su kriminalisti uspjeli donekle rekonstruirati mozaik tragedije od 13.20 u prizemlju objekta obitelji Kostanjevac u kojem su se pružale udomiteljske usluge za petero štićenika. Rezime događaja su teško ubojstvo i dva pokušaja teškog ubojstva te samoubojstvo.

Vlasnik objekta Kristijan Kostanjevac još je pod dojmom horora koji ih je snašao jer su, među ostalim, u kobnom trenutku on i supruga bili na katu kuće dok im se dijete igralo u dvorištu.

image
Ranko Šuvar/CROPIX

- Ja sam u totalnom šoku. Zapravo, i ne znam jesam li u šoku jer nemam vremena biti u šoku. Sređujem nered koji je nastao, stružem zidove. Užasnut sam zbog svega, 90 posto vremena nisam prisutan jer radim, pa i ne znam što da mislim. Taj je korisnik, očito, čekao vrijeme ručka jer je sam čekao u čajnoj kuhinji ostale. Jedan štićenik je ostao u svojoj sobi, a troje je ušlo u kuhinju i onda je puknulo - otkrio je Kostanjevac dan poslije tragedije dok je sa svojim radnim kolegama čistio prizemlje objekta i prao krv sa zidova.

Na upit je li bilo nesuglasica među štićenicima, nije više želio govoriti.

A kako neslužbeno doznajemo, 85-godišnji muškarac proteklih je mjeseci bio prilično uznemiren informacijom o svom zdravstvenom stanju te je sve češće pokušavao započeti konverzaciju i s cimerima i s prolaznicima u Dugom Selu. Odakle mu bomba, međutim, i dalje je velika nepoznanica.

"Bio je vrlo tužan"

- Srela sam tog gospodina na ulici 16. svibnja i taj susret mi je ostao u sjećanju jer je mojoj kćeri bio rođendan, pa smo išle u igraonicu na slavlje. Rekao mi je da je jedna cimerica u Domu isto bik po horoskopu i da također ima rođendan taj dan. Ali da je izašao prošetati malo jer da ga ne razumije i da mu se ne da svađati.

Djelovao mi je vrlo tužan, usamljen i vrlo simpatičan. Tako da sam ostala zgrožena kad sam doznala da je on u dom unio bombu i aktivirao je - prisjetila se za Jutarnji jedna stanarka Zagrebačke ulice.

image
Ranko Šuvar/CROPIX

Nada Petković, v. d. voditeljice Područne službe Dugo Selo Hrvatskog zavoda za socijalni rad, rekla je da se obitelj Kostanjevac gotovo cijelo desetljeće bavi udomiteljstvom i skrbi o korisnicima s tog područja.

Obavljen nadzor

- Korisnik kojeg se sumnjiči da ima veze s tim nemilim događajem bio je smješten u udomiteljskoj obitelji unatrag četiri godine, a ukupno je u sustavu socijalne skrbi nekih osam godina. Prije toga je bio u drugoj udomiteljskoj obitelji te nije bilo problema s njim u smislu da bi bio potreban izmještaj.

On se osobno nije obratio za izmještaj niti su to udomitelji tražili - ispričala je Petković iz dugoselskog CSS-a. Dodala je da ima saznanja da je 85-godišnjak prije nekog vremena doznao da je teško bolestan, a posljednje su informacije, koje su prije mjesec dana stigle umirovljeniku, da je došlo do pogoršanja njegova zdravstvenog stanja i da je u terminalnoj fazi.

Inače, što se tiče objekta u kojem se zbio tragični događaj, policija nikad prije nije intervenirala ni po jednoj osnovi, a u Ministarstvu socijalne skrbi su izjavili da su u nadzoru bili proljetos, točnije u travnju, te da nisu utvrdili nikakve nepravilnosti.

Objekt je vrlo uredan i prilagođen kretanju starijih osoba, a dostupan im je i lijepo uređen dvorišni prostor. Susjedi, napominju nam složno, nikada nisu čuli iz doma prepirku ni galamu, tako da ih je postupak 85-godišnjaka to više začudio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:45