POLICIJA PROVODI ISTRAGU

NJEMAČKA AUTO INDUSTRIJA UDRUŽILA SE U KARTEL? Borzan: 'Ako se optužbe pokažu točnima, hrvatski kupci moraju dobiti odštetu'

Središnja zgrada BMW-a u Münchenu
 Michael Dalder / REUTERS

Ako se pokaže točnim da su njemački proizvođači automobila kartelski radili na štetu kupaca, nužno je svim oštećenim potrošačima osigurati pravo na kolektivnu odštetu.

Poruka je to Biljane Borzan, hrvatske eurozastupnice i članice Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, nakon što su istražitelji nedavno ušli u središnjicu BMW-a u potrazi za dokazima. Podsjetimo, riječ je o istrazi koju je Europska komisija sredinom ove godine pokrenula protiv njemačkih proizvođača automobila Daimler, Audi, Porsche, VW i BMW zbog sumnje da posluju nezakonito, odnosno u kartelu.

- Sumnja se da su njemački proizvođači automobila udruženi u kartel godinama ignorirali zakone EU o tržišnom natjecanju te poslovali na štetu svojih kupaca te da su od ranih devedesetih dogovarali performanse automobila suprotno zakonima EU. Dakle, ono što su kupci mislili da plaćaju za kvalitetu njemačkog auta, zapravo je bila dogovorena cijena. Sastajali su se nekoliko puta godišnje i dogovarali različite odrednice svojih vozila kako se ne bi morali međusobno natjecati inovacijom, cijenom i kvalitetom. Prema podacima koji su objavljeni, navode se optužbe da su dogovarali veličine spremnika za pročišćavanje ispušnih plinova, maksimalnu brzinu do koje može voziti auto spuštenog krova i slično, kazala je Borzan, dodavši i kako Mercedes, Audi i BMW drže 80 posto tržišta luksuznih vozila.

- Ukoliko se optužbe pokažu istinitima, bit će jako puno oštećenih potrošača, među ostalim i u Hrvatskoj. Zato sam s Europskim krovnim udruženjem za zaštitu potrošača (BEUC) poslala pismo Europskoj komisiji da se osigura pravo kolektivne odštete. Naime, kada je došlo do skandala s Volkswagenom, Amerikancima je isplaćena odšteta od pet do 10 tisuća dolara te im je popravljen ili zamijenjen automobil, a europski potrošači još čekaju, istaknula je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:58