DUŠAN MILJUŠ ZA RTL

‘Ni iskusan inspektor nije mogao nadoknaditi propust koji je policija napravila još na početku‘

Uputiti stranog državljanina da se ide raspitivati za nestanak po bolnicama... Ja kažem da nisu to ozbiljno shvatili, kaže

mjesto na Dunavu gdje je pronađeno tijelo za koje se pretpostavlja da je Matej Periš; Dušan Miljuš (u krugu)

 CROPIX, Screenshot/RTL

Znamo da je Matej Periš umro, ali kako, vjerojatno nikad nećemo niti saznati. O okolnostima nestanka i tijeku potrage u studiju RTL Direkta govorio je dugogodišnji novinar Jutarnjeg lista koji je od početka pratio cijeli slučaj, Dušan Miljuš.

Miljuš kaže da, ako se obdukcijom potvrdi da se zaista radi o Perišu, odgovore na ključna pitanja, što se dogodilo i zašto je otišao iz kluba, vjerojatno nikad nećemo saznati.

"Obdukcija može dati odgovore na neka pitanja, dinamiku nastupa i uzroka smrti. Najveća enigma je zašto je ušao u rijeku", kaže. Rekao je i da ima nekoliko detalja koji otvaraju određena pitanja. Matej je u klubu ostavio jaknu, kao i novčanik s dokumentima i novcem.

"Po izjavama prijatelja, to je trebao biti samo nekakav odlazak na toalet i on se trebao vratiti. Mi vidimo da on tad trči i pokušava zaustaviti taksi nedaleko od kluba. Ide s namjerom da se negdje vrati. I onda se u nekom trenutku spušta na taj plato i nestaje. Zatim se pojavljuje snimka gdje objekt pliva u Savi, a kako, ne zna se", opisao je Miljuš.

Rekao je i kako se pričalo da je kod toaleta bio nekakav verbalni sukob koji je možda prijetio izrasti u nešto veće. No 11. siječnja policija je izašla s analizom videosnimki i rekla kako se nigdje ne vidi da ga netko progoni. Je li to nešto što je sam sebi umislio, pita se Miljuš. Kaže i da policija u Srbiji nije demantirala da su znali za njegov nestanak i prije nego što su ga počeli tražiti.

"Uputiti nekoga tko je strani državljanin u Srbiji da se ide raspitivati za njegov nestanak po bolnicama... Ja kažem da nisu to ozbiljno shvatili", rekao je.

Kaže da je to u početku bio propust kojemu nitko nije pridavao previše pažnje, a da su se takve stvari događale i kod nas u nekim slučajevima. Koliko god se kasnije specijalci trudili ispraviti neke početničke pogreške, vjerojatno nisu uspijevali.

"Inače, potragu za njim vodio je policajac koji je vodio potragu za tijelom Ivana Stambolića. Svi kažu da se radi o jednom iskusnom profesionalcu, no takve pogreške teško kasnije možete ispraviti", kaže Miljuš.

Dodaje kako je najteže upravo to što će uvijek postojati otvorena pitanja na koja se nikad neće moći pronaći odgovor.

"Ima jedna poznata stručna knjižica koju je napisao doajen hrvatske kriminalistike, Duško Modly, u kojoj piše da se na svaki nestanak treba gledati kao na samoubojstvo, nesretan slučaj ili ubojstvo. To je nekakva trilema koju policajci moraju razriješiti. Ako nije ubojstvo i samoubojstvo, onda je nesretan slučaj, ali i za to treba dati dokaze", rekao je Miljuš u RTL Direktu.

Osvrnuo se na lažne vijesti, na koje se osvrnuo i šef Hrvatske krim policije Ante Gerovac. Rekao je da se policija na njih ne bi trebala koncentrirati jer se one pojavljuju kod svakog nestanka.

"Mora se reći da srpska policija u početku nije bila kooperativna s medijima. Je li to bilo iz taktičkih razloga ili zato što su čuvali informacije za koje su mislili da trebaju samo oni znati? S druge strane, vidimo da naslovnice sutrašnjih tabloida u Srbiji vrište, neke čak i s 'nezabluranim' tijelom u Dunavu", rekao je.

A u srpskim medijima već se u srijedu mogla vidjeti fotografija raspadnutog tijela, dok s takvim uznemirujućem sadržajem publiku nisu štedjeli ni za vrijeme trajanja potrage. Miljuš kaže da možda ne bi tako pisali da se radi o nekome iz Srbije.

"Činjenica je da su svi ti tekstovi bili strašno čitani. No bili su čitani i oni koji su izvještavali o tome s mjerom", rekao je.

Kaže da je slučaj izazvao ogroman interes javnosti, jer se pokazalo da je i vrh obiju država od početka uključen u slučaj, a i otac je bio iznimno na raspolaganju medijima.

"Vjerojatno je mislio da će na taj način držati fokus potrage u žiži i da se policija angažira maksimalno. Ja sam imao i prošli tjedan slučaj gdje nas je majka kontaktirala kod slučaja nestanka djevojčice i tražila da objavimo njezinu fotografiju. Ja sam čak tražio pisano odobrenje jer se radilo o maloljetnici. Ona je nađena, no to se u slučaju Mateja nije dogodilo, iako smo svi to priželjkivali", rekao je.

I čini se da se puno intenzivnije traži kad roditelji, u ovom slučaju otac - ili sestre, kao u slučaju Antonije Bilić, dižu paniku. Miljuš kaže da je zaista tako, iako ne bi trebalo biti.

"Policija bi uvijek trebala svaki nestanak shvatiti vrlo ozbiljno, pa čak i krenuti s najgorom pretpostavkom da je osoba koja je nestala možda žrtva kaznenog dijela, jer to se pokazalo u dosta slučajeva. Često su ljudi došli k meni u redakciju jer su ih poslali iz neke policijske postaje i rekli da za njih treba proći 24 ili 48 sati. To je potpuno neprofesionalno i to se tako ne radi", zaključio je Miljuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 01:25