NESTALO MILIJUN KUNA

Nevjerojatna prevara: Kako je Dražen A. ‘zavaljao‘ najmoćnijeg Hrvata u Rusiji Željka Runju

Dražen A. je u više navrata s računa podigao ukupno 904.667,54 kune. Ali za taj novac nije kupio strojeve

Željko Runje

 Sharifulin Valery/Tass/Profimedia

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv poduzetnika Dražena A. (53), a tereti ga, laički rečeno, da je "zavaljao" Željka Runju (68), potpredsjednika Rosnjefta, najveće ruske državne naftne kompanije, kojoj je britanska vlada uvela sankcije zbog "financijskog podupiranja" grupe Wagner.

Željko Runje je Dražena A. opunomoćio još 23. veljače 2017. godine da s njegova računa u jednoj banci za njegov račun raspolaže njegovim novcem, ali isključivo u svrhu kupnje strojeva i opreme za njegovo poljoprivredno gospodarstvo u Sinju.

Dražen A. je u više navrata s računa podigao ukupno 904.667,54 kune. Ali za taj novac nije kupio strojeve, nego je uime trgovačkog društva iz Osijeka koje je osobno zastupao proslijedio više pozajmica u iznosu od 462.962 kune. Za taj je iznos kupio opreme i strojeve, ali ih nikad nije prebacio na Runju, a 441.707,54 kune je potrošio za vlastite potrebe. Državno odvjetništvo ga tereti da je Runju oštetio za 904.667,54 kune, a optužnica je nakon provedene istrage podignuta još 22. ožujka.

O Željku Runji pisalo se nedavno kao najmoćnijem Hrvatu u Rusiji i potpredsjedniku ruske državne naftne kompanije Rosnjeft koji je također na udaru sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Runje je odrastao u Sinju, a iako tamo kažu da se rijetko pojavljuje u rodnom kraju, očito je imao namjeru uložiti u svoje poljoprivredno gospodarstvo koje posjeduje.

Kad je shvatio da je Dražen A. iznevjerio njegovo povjerenje u raspolaganju novcem koji je trebao služiti isključivo za kupnju poljoprivrednih strojeva, protiv njegav je podnio prijavu koja je bila temelj za pokretanje kaznenog postupka, a sada je podignuta i optužnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:40