ODSLUŽIO KAZNU

Nevjerica na Korčuli: Tko je notorni ubojica Mate Perich koji se s milijun dolara želi vratiti u Hrvatsku

Mate Perich dosad je odslužio 27 godina zatvorske kazne i moći će do imovine koja vrijedi oko milijun dolara

Danica i Mate Perich

 Unknown

On se navodno namjerava vratiti u Blato na Korčuli odakle je rodom, ali tamo nam kažu da za njega nitko nije čuo. Mate Perich, čovjek koji je u predgrađu australskog grada Pertha još 1995. godine brutalno ubio svoju životnu partnericu Danicu, nakon gotovo 30 godina uskoro će izaći iz zatvora.

Nakon dvije godine uvjetnog otpusta koji je proveo na slobodi, sada bi bio trajno pušten, zajedno s još nekoliko osuđenika, a njegovo puštanje na slobodu uznemirilo je prije svih njegova sina Alena koji je uputio javni apel da ga se ne pušta na slobodu.

Četiri hica iz puške

Mate je Danicu zlostavljao godinama prije nego što ju je ubio puškom za koju nije imao dozvolu, a koju je donio sa svoje plantaže banana udaljene oko četiri sata vožnje od mjesta zločina.

Perich je Danicu ubio nekoliko mjeseci nakon što je ona s njihovom trojicom sinova pobjegla od njega iz Carnarvona, u nju je pucao četiri puta dok je sjedila na prednjem sjedalu svog automobila u predgrađu Pertha Dianelli.

Dosad je odslužio 27 godina zatvorske kazne. Jedan od njegova tri sina, Alen, ispričao je za australske medije 2019. da je njegov otac tijekom odsluženja kazne zarađivao iznajmljivanjem dvaju imanja u Balcatti i Kewdaleu.

Dodao je da će osuđeni ubojica moći pristupiti novcu koji je pasivno zaradio od imovine, a koja sada vrijedi milijun dolara.

Alen, koji je uz svoja dva brata doslovno preko noći postao siroče, pritom je zavapio vlastima da njegovog oca ne puštaju na slobodu jer vjeruje da bi mogao predstavljati "ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za njegovu širu hrvatsku obitelj" te smatra da nije rehabilitiran.

"Nikad nije pokazao imalo grižnje savjesti za ono što je učinio, za traumu koju je nanio meni i mojoj braći, za štetu koju je nanio tolikim životima." Nakon što je 1995. osuđen za ubojstvo, Perich je pet godina proveo na raznim sudovima pokušavajući osigurati da njegova tri sina nemaju pristup majčinoj imovini.

"Zlostavljao je našu majku 20 godina, ubio ju je, a onda nas pet godina povlačio po sudovima oko imovinskih pitanja jer to nije želio pustiti. Dvadeset i pet godina uzimao je najam iz tih nekretnina koje sada vrijede milijun dolara, a kojima će moći pristupiti u bilo kojem trenutku iz Hrvatske", rekao je Alen koji je godinama gledao kako njegov otac zlostavlja majku.

Svi su ga se bojali

"Svi smo ga se bojali. Bio je nasilnik i uvijek bi mamu tukao ogromnim kožnim remenom, a onda bi pojas ostavio da leži pored samo da bi nas ostale uplašio.

Jednog dana mama je konačno smogla hrabrosti sakriti remen i kada ju je otac upitao gdje je, ona mu nije htjela reći."

"Pokušala mu se suprotstaviti, i to ga je samo još više razbjesnilo, nakon čega ju je smrvio šakama", prisjetio se Alen, povučeni samac koji sada živi u predgrađu Pertha, samo jedne od brojnih mučnih scena koju je proživio tijekom života sa svojim ocem.

"Govorimo o nekome tko svojoj ženi nije dopustio da dobije vozačku dozvolu do moje 14. godine, pa 16 ili 17 godina nije mogla napustiti farmu, nije smjela nikamo ići bez njegova dopuštenja", izjavio je Alen Perich za australske medije.

Nevjerica na Korčuli

Tajnica Ante Šeparovića, načelnika korčulanske općine Blato odakle je porijeklom ubojica Mate Perich koji bi uskoro trebao biti pušten na slobodu, jučer je u više navrata ispričavala načelnika općine službenim sastancima. Ni na ostavljenu poruku i temu zbog čega zovemo, nije odgovorio. Pokušali smo kontaktirati još neke Blaćane, ali nitko od njih nije čuo za Matu Pericha i za zločin koji je počinio u Australiji. Nismo ga našli ni u službenim podacima.

- Nikad nisam čuo za njega, niti ima li ikoga od rodbine. Tko zna kad je otišao u Australiju i zašto se sada nakon izdržane kazne želi vratiti u Hrvatsku - rekao nam je jedan Korčulanin. Povratak osuđenog ubojica očito nije nešto o čemu u Blatu baš žele puno pričati, a vijest o tome da se čovjek koji je 1995. godine s četiri hica iz puške ubio ženu sada namjerava vratiti i njih je, čini se, zatekla.

Međutim, izgleda da je Mate Perich prije nego što je takvo što odlučio provjerio koji su mu uvjeti da se može vratiti u Hrvatsku.

Ako nema zapreka, može se vratiti, ali ne može doći s torbom punom novca u Blato

O tome da se Matu Pericha namjerava deportirati u Hrvatsku, nešto više pokušali smo doznati i u Ministarstvu pravosuđa te pri našim diplomatskim predstavništvima u toj zemlji.

Ministarstvu pravosuđa, kako su nam rekli, nije poznat niti ima oformljen bilo kakav predmet vezan za Matu Pericha, što nije neobično s obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu počinjenom u drugoj državi i da je M. Perich tamo izdržavao kaznu. U diplomatskim predstavništvima u Canberri i Perthu nismo nikoga uspjeli dobiti zbog isteka radnog vremena.

Budući da australski mediji pišu da se Perich, koji je stekao bogatstvo iznajmljujući nekretnine, namjerava vratiti u Hrvatsku s ušteđevinom s kojom bi, kako pišu, mogao biti "glavni u selu", sasvim je izvjesno da taj povratak s novcem, ako ga i ima, neće biti moguć tako da sleti u Hrvatsku s "torbom novca" i investira ga ili što već s njim namjerava, već će se sve morati preko bankarskih bankarskih transakcija. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:03