‘AFERA KRTICA‘

Neočekivani obrat u slučaju kupovanja informacija iz najtajnijih PNUSKOK-ovih istraga: ‘Priznajemo krivnju!‘

Nagodili su se Vlado Rajić, Stipe Barišić Moljac, Damir Ivić, Željko Biloš te naftni konzultant MOL-a Josip Petrović

Vlado Rajić

 Damir Krajac/Cropix

Samo nekoliko dana nakon što su se svi optuženici u slučaju paljenja vikendice bivšega glavnoga državnoga odvjetnika nagodili s USKOK-om pred županijskim sudom u Osijeku, jutros su se na županijskome sudu u Zagrebu, prilično neočekivano, uz priznanje krivnje počeli nagađati i optuženici u tzv. Aferi Talpa (krtica), poznatijoj kao kupovanje informacija iz najtajnijih PNUSKOK-ovih istraga.

Nagodili su se Vlado Rajić, kum ubijenoga Vinka Žuljevića Klice, Stipe Barišić Moljac iz Čepina, građevinski poduzetnik Damir Ivić suvlasnik tvrtke PGM Ragusa koja je sudjelovala u gradnji Pelješkoga mosta, Željko Biloš, vlasnik osječke televizije, te naftni konzultant MOL-a Josip Petrović poznat po aferi “konzultantica”.

Rajić, koji je bio optužen da je organizator zločinačke grupe koja je pribavljala podatke iz tajnih istraga PNUSKOK-a, temeljem nagodbe osuđen je na djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu od 18 mjeseci zatvora, s tim da u zatvoru mora provesti 8 mjeseci, dok mu je preostalih 10 mjeseci uvjetovano time da u roku od 5 godina ne smije počiniti novo kazneno djelo.

Budući da je u istražnom zatvoru proveo već 2 mjeseca, Rajić će iza rešetaka morati provesti još pola godine. Također, Rajiću je izrečena i sporedna novčana kazna od 400.000 kuna te mora platiti 40.000 sudskih troškova. Barišić, Ivić, Biloš i Petrović osuđeni su, pak, na uvjetne zatvorske kazne - Barišić i Ivić na 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, a Biloš i Petrović na po 8 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

Također, na današnjem ročištu se moglo čuti da su u pripremi nagodbe s USKOK-om još najmanje četvero ostalih okrivljenika.

Nagodbe u ovome predmetu, gdje je optužnica podignuta još 2015. godine, dolaze prilično nenadano, budući da je u dosadašnjem tijeku suđenja obrana vodila rovovsku bitku da suđenje što kasnije počne te su se nanizale odgode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:37