17 MJESECI OD PRESUDE

Nema više odgode: Bandićev suradnik, samoprozvani ‘Bog javne rasvjete‘, mora u zatvor na tri godine

Marošević, koji je navodno sam sebe zvao ‘Bog javne rasvjete‘ je od početka godine ishodio već dvije odgode

Suđenje Miji Maroševiću

 Damjan Tadić/Cropix

Nekadašnji šef zagrebačke javne rasvjete Mijo Marošević (69), osuđen pravomoćno na tri godine zatvora zbog primanja mita i korištenja položaja za pribavljanje imovinske koristi, idućeg ponedjeljka 17. listopada mora kročiti u remetinečki zatvor. Odlučio je to sudac izvršenja Županijskog suda u Zagrebu posljednjim rješenjem kojim je odbijena nova Maroševićeva molba za odgodom odsluženja kazne. I na to rješenje, naravno, ima pravo žalbe no ono ne odgađa odluku suca izvršenja da se početkom idućeg tjedna javi u Centar za dijagnostiku Zatvora Zagreb.

Marošević, koji je navodno sam sebe zvao ‘Bog javne rasvjete‘ je od početka godine ishodio već dvije odgode na osnovu zdravstvenog stanja. Među ostalim je naveo da je ljetos bio hospitaliziran u KB Sveti Dug zbog povišenog pulsa i bolova u lijevom ramenu i podlaktici. Naložena mu je daljnja kontrola kardiologa uz dodatne pretrage stoga je Sud zatražio od Zatvorske bolnice u Zagrebu liječničko mišljenje. Liječnik internist je analizirao medicinsku dokumentaciju i zaključio da se Maroševićevo zdravstveno stanje može držati pod kontrolom i liječiti unutar zatvorskog sustava, a po potrebi i odvoženjem u vanjsku zdravstvenu ustanovu.

Prošlo je točno 17 mjeseci od kada je Vrhovni sud potvrdio gotovo čitavu osuđujuću presudu kojom je bivši voditelj zagrebačkog Odsjeka za građenje i održavanje javne rasvjete na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na tri godine zatvora te mu je pritom oduzeta ilegalna imovina od 5,7 milijuna kuna.

Naime, premda se Maroševiću sudilo samo za primanje oko 173.000 kuna mita, na njega je primijenjeno tzv. prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi, odnosno oduzeta mu je sva imovina čije porijeklo on i članovi njegove obitelji nisu mogli dokazati.

Upravo je po pitanju oduzimanja imovinske koristi Vrhovni sud neznatno izmijenio presudu prema kojoj Marošević mora vratiti 5,9 milijuna kuna imovinske koristi. Kada se oduzima proširena imovinska korist onda se, mišljenja je Vrhovni sud, pojedinačni iznosi mita ne mogu još dodatno pribrajati čitavoj pronađenoj ilegalnoj imovini jer se pretpostavlja da su oni već njezin dio. Prevedeno, uz čitavu imovinu kojoj Marošević nije mogao dokazati porijeklo, presudom zagrebačkog Županijskog suda naloženo mu je vraćanje i onih 173.000 kuna mita, a što je sada Vrhovni sud preinačio.

Istom drugostupanjskom presudom potvrđena je i kazna zagrebačkom poduzetniku Petku Gavriloviću, osuđen na uvjetnu kaznu s trogodišnjim rokom kušnje, a koji je u jednom od tri inkriminirana slučaja podmićivanja bio posrednik prema Maroševiću.

Naime, Maroševića se teretilo da je od prosinca 2005. do siječnja 2009. od više poduzetnika tražio novac, kako bi te osobe dobile posao na održavanju zagrebačke javne rasvjete. U dva je navrata primio po 80.000 kuna kako bi tvrtke osoba koje su platile mito dobile posao, te jednom 13.000 kuna kako bi utjecao na odabir vrsti svjetiljka za javnu rasvjetu.

Inače, ovaj slučaj dobio je prve obrise 2014. godine kada su poduzetnici Stipo Č., inače kum pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, te Zvonko T. podnijeli kaznene prijave protiv Bandića i njegovih suradnika, među kojima je bio i Marošević. Razlog? Zbog natječaja za dodjelu poslova javne rasvjete vrijednog 132 milijuna kuna. Sumnjali su da je taj posao, kao i većina ostalih, bio namješten za nekoliko tvrtki, a oni koji su dobili poslove ugradnje ili održavanja rasvjete morali su pet do deset posto vrijednosti ugovora isplaćivati odgovornima u Gradu Zagrebu.

Međutim, na kraju je od gradskih dužnosnika na optuženičkoj klupi završio samo Marošević a prijavitelji (ne)djela na sudu su ponovili teške optužbe protiv njega. Marošević koji je sve, pak, negirao pokušavši svaliti krivnju na podređene, tvrdio je da su ga njih dvojica lažno teretili iz osvete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 15:17