KOD SLUNJA

Nastavak potrage za nestalom djevojčicom iz Afganistana: Traže je pripadnici policije i vojske

Potraga zasad nije rezultirala pronalaskom za Husseini Banin čiji je nestanak objavljen u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba
Ilustracija
 Robert Fajt/cropix

U potragu za 11-godišnjom Afganistankom, čiji je nestanak u petak kod Slunja prijavila skupina migranata i dalje tragaju vojska i policija koja je uspostavila međunarodnu suradnju dok istodobno provjerava informacije je li nestala boravila na hrvatskom prostoru.

U sklopu međunarodne suradnje policija sa susjednim zemljama nastoji utvrditi identitet nestale, kao i eventualnu registraciju osoba u sustavima azila susjednih zemalja, izvijestila je policija.

Glasnogovornica karlovačke policije Andreja Lenard rekla je da za nestalom osobom tragaju pripadnici policije i Hrvatske vojske.

Potraga zasad nije rezultirala pronalaskom za djevojčicom Husseini Banin čiji je nestanak objavljen u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica je prema podacima iz evidencije visoka 150 centimetara, slabije je tjelesne građe, te da ima crnu kosu spletenu u pletenice i nekoliko naušnica u oba uha. Nestala je 28. kolovoza u nepoznato vrijeme u šumskom predjelu mjesta Broćanac kod Slunja.

Nestanak djevojčice u petak je prijavila skupina od 13 migranata koje su na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik pored Slunja pronašli pripadnici Oružanih snaga. Svi pronađeni strani državljani, od kojih je sedam punoljetno i šest maloljetno izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je, očitujući se o tom slučaju da je svaki nestanak djeteta zabrinjavajući a posebice slučaj nestanka djeteta na stranom teritoriju tijekom noći, u neizvjesnoj i opasnoj situaciji ilegalnog boravka i skrivanja od policije.

Pirnat Dragičević napominje da je odmah po spoznaji o događaju stupila u kontakt s Ravnateljstvom policije i preporučila žurno poduzimanje svih aktivnosti iz nadležnosti policije kako bi se djevojčica pronašla.

“Mišljenja smo kako u takvim slučajevima policija mora promptno i proaktivno djelovati te, neovisno o tome ima li službenu prijavu nestanka djeteta ili ne, na temelju saznanja o nestanku djeteta poduzeti mjere traganja uključujući i suradnju s međunarodnim tijelima”, stoji u odgovoru pravobraniteljice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 00:31