TRAGEDIJA U RIJECI

Muškarca je bujica kotrljala niz ulicu, pokušavao je ustati... Vatrogasci: ‘Dovoljno je samo 15 cm vode...‘

Trenutno se utvrđuje uzrok smrti i identitet muškarca stradalog u bujici vode u Rijeci
 Twitter/Facebook/kanal Ri

Riječka policija još utvrđuje točan uzrok smrti i identitet muškarca koji je tijekom sinoćnjeg olujnog nevremena u bujici vode uočen ispod zaustavljenog automobila te nije davao znakove života, izvijestila je u četvrtak primorsko goranska Policijska uprava.

U policiji navode da su oko 21.10 sati u središtu Rijeke, između ulice Franje Račkog i područja Školjića, prilikom reguliranja prometa u bujici uočili tijelo muškarca koji se zbog siline vode ispod automobila nije mogao kretati.

Nije davao znakove života, a po pregledu liječnika iz Hitne medicinske pomoći proglašen je mrtvim.

Mrtvo tijelo prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku riječkog Medicinskog fakulteta, gdje će se utvrditi identitet osobe i točan uzrok smrti.

Očevici tvrde da se nesreća dogodila oko 21 sat dok se muškarac spuštao Ulicom Franje Račkog prema centru grada. Voda ga je povukla te se kotrljao niz ulicu pedesetak metara. Na dnu ulice, zaustavio se pod kombijem te se u više navrata pokušavao ustati, no voda ga je povlačila pod vozilo. Jedan prolaznik pokušavao mu je pomoći, izvlačeći ga desetak minuta, a pozvana je i policija. Na žalost, policijski službenici mogli su samo utvrditi njegovu smrt.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Iz policije napominju kako je Rijeku oko 19 sati zadesilo olujno nevrijeme te je uslijed velike količine kiše došlo do poplava i bujica vode koje su blokirale promet te poplavile više objekata.

Osim u Rijeci, neki poslovni objekti poput ljekarne i ugostiteljskih objekata poplavom su oštećeni i u Opatiji te u Lovranu, kao i u drugim dijelovima Riječkog prstena i Primorsko-goranske županije, a zatvorene su i mnoge županijske i lokalne prometnice.

Nestvarni prizori u centru Rijeke, s ulicama uz Mrtvi kanal i Rječinu, stvorili su dojam kao da se voda prelila iz njihovih korita na ceste. Radilo se, u stvari, o vodi koja je izbijala iz šahtova, a njena visina bila je tolika da je ulazila u automobile, čak i u autobuse, te na neko vrijeme obustavila promet.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Oko 20 sati, centar grada bio je blokiran, a zbog stanja na cesti, bila je zatvorena i zaobilaznica, u smjeru istoka, te se uopće nije moglo prijeći s istočne strane Rijeke na zapadnu. Na riječkim cestama ostajali su zarobljeni brojni automobili, neki onesposobljeni zbog prodiranja vode, a neki su upali u otvorene šahtove.

O nesrećama koje se mogu dogoditi prilikom jakih kiša i poplava vatrogasci su izvijestili tijekom nedavnog izlijevanja Kupe.

Tada su naveli kako vodena bujica visine samo 15 centimetara može srušiti osobu, kao i da bujica od 60 centimetara može nositi automobil.

image

Opasnosti koje nose poplave

Vatrogasna postrojba Zagreb

Vatrogasci su obavijestili kako su jučer intervenirali stotinjak puta u izvlačenju vozila, spašavanju osoba, uklanjanju prepreka i crpljenju vode, nakon što je u dva sata na Rijeku palo 140 litara kiše, što je prosječna mjesečna količina oborina za rujan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:37