NEREDI UOČI UTAKMICE

Mjesec dana pritvora za 15 navijača, odvjetnici se žale: ‘Nitko nam nije objasnio razloge‘

Mislim da uopće ne postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje da je moj branjenik sudjelovao u tučnjavi, tvrdi odvjetnik

Privođenje uhićenih navijača

 Damir Krajac/Cropix

Istražni sudac zagrebačkoga Županijskoga suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor petnaestorici navijača zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Među njima su i pripadnici Torcide i Bad Blue Boysa, osumnjičeni da su se u nedjelju oko 13 sati sukobili u Ulici Izidora Kršnjavoga u centru Zagreba.

U samo pet minuta obračuna, između 13:03 i 13:08 sati u međusobnom sukobu više desetaka navijača radile su i teleskopske palice, i bengalke i drvene drške za sjekire.

Epilog tučnjave je, kako je poznato, petorica teško ozlijeđenih navijača Hajduka - jedan sa slomljenom nadklakticom, jedan s prijelomom lakta, dvojica s prijelomima zapešća te jedan s prijelomom kostiju lubanje zbog čega je bio u životnoj opasnosti.

Policija je kaznene prijave podnijela protiv ukupno 50 osoba, od čega je čak 44 protiv navijača Hajduka. Razlog leži u tome što su se navijači Dinama, od kojih većina živi u Zagrebu, odmah po dolasku policije raštrkali te ih policija nije uspjela identificirati i pohvatati, dok su gostujući navijači puno lakše pronađeni, dijelomice zahvaljujući ozljedama koje su zadobili.

image

Privođenje uhićenih navijača

Damir Krajac/Cropix

Usprkos broju prijava, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo je istražni zatvor odlučilo zatražiti samo za 15 osumnjičenika.

Za razliku od slučaja sukoba na Desincu, kada je velikogoričko tužiteljstvo zapravo za sve prijavljene tražilo istražni zatvor, a kasnije su odluke Ustavnoga suda pokazale da za takvo nešto nije bilo osnove, zagrebački općinski tužitelji su, čini se, odlučili napraviti trijažu policijskih kaznenih prijava te pritvaranje predložiti samo za one za koje imaju malo čvršće dokaze.

Odvjetnici pritvorenih navijača, međutim, tvrde da se ponovno ponavlja praksa prema kojoj se pritvor određuje bez obrazloženja.

"Nikada do sada nismo bili na ročištu na kojemu nam nije obrazložen prijedlog za istražni zatvor od strane tužitelja niti suda, niti smo isti dobili kako bismo se mogli očitivati. Također, za odluku o pritvaranju smo doznali neformalno, odnosno ona nije bila priopćena niti nama niti osumnjičenicima", rekli su nam odvjetnici Dubravka Krklec i Šime Matak.

"U konkretnoj situaciji mislim da uopće ne postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje da je moj branjenik sudjelovao u tučnjavi. Ako je netko uhićen 300 metara od mjesta događaja bez ikakvih ozlijeda, navijačkih obilježja, bez da ga je itko vidio da se tuče, onda je nemoguće dokazati da je ta osoba počinila kazneno djelo. Besmisleno je određivati istražni zatvor jer se takva odluka u konačnici može odraziti na državni proračun", rekao nam odvjetnik Mario Medak.

Svi odvjetnici najavljuju žalbu na pritvaranje.

image

Privođenje uhićenih navijača

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:22