OBITELJSKA AGONIJA

MISTERIJ UBOJSTVA I SPALJIVANJA MLADOG TURISTA IZ FRANCUSKE U HRVATSKOJ Djed žrtve za Jutarnji: 'Nudim 5.000 eura za informaciju o ubojici'

 
 Privatni arhiv

Spreman sam ponuditi 5000 eura onome tko policiji da informaciju koja će otkriti tko je ubojica mog unuka. Moja kći je slomljena zbog sinovljeve smrti i nije ni u stanju razgovarati s vama. Ukratko, Eliot je u Hrvatsku došao kao turist avionom, nadao se da bi mogao naći posao u nekom restoranu, ali je brutalno ubijen. Želimo da policija pronađe njegova ubojicu, ali mi nažalost od policije u Rijeci nismo dobili nikakve informacije.

Rekao nam je to u petak popodne gospodin Cesar Colavecchi, djed 24-godišnjeg mladića čije je tijelo nađeno 20. ožujka ove godine u šumi na području Gornjeg Jelenja na području općine Bakar. Otada osim šture informacije da se radi o nasilnoj smrti i da je istraga u tijeku, te da će se o rezultatima kriminalističkog istraživanja obavijestiti javnost, ništa više od policije nismo uspjeli doznati. Skoro istovjetan odgovor dobili smo i od riječkog Županijskog državnog odvjetništva koje se s obzirom na to da se radi o kaznenom djelu s još uvijek nepoznatim počiniteljem i pravdajući se tajnošću istrage nema nikakve nove informacije za javnost.

Obitelj ubijenog mladog Francuza koji je najvjerojatnije ubijen dan ranije u petak 20. ožujka na još uvijek nepoznatom mjestu pa potom dovezen na područje gdje je pronađen djelomično karboniziran, ogorčena je.

Ubijen je na nepoznatom mjestu, a onda ga je netko donio na livadu u šumi kod Gornjeg Jelenja do koje vodi samo šumski put kojim prolaze tek vozila Hrvatskih šuma ili rijetkih namjernika.

Za policiju je još uvijek zagonetka tko je i zašto ubio Eliota Charleta, 24-godišnjeg francuskog plivača rođenog 14. ožujka 1996. godine. Egzekutor je njegovo tijelo zapalio benzinom nadajući se da će izgorjeti, ali na njegovu nesreću tijelo je bilo samo djelomično karbonizirano i riječka policija ga je u suradnji s Europolom uspjela identificirati. Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku riječkog Medicinskog fakulteta tijelo je do 8. svibnja bilo u zalotanom limenom sanduku kad ga je preuzela jedna pogrebna tvrtka i prevezla u Francusku do mrtvačnice u predgrađu Pariza gdje je Eliot i pokopan.

Stravično otkriće

Nakon stravičnog otkrića djelomično karboniziranog tijela pojavile su se razne pretpostavke. Jedan od njih je bila da je s obzirom na to što je tijelo nađeno u šumi koja je na migrantskoj ruti, mladić bio žrtva međunarodnog obračuna krijumčara migranata, ali ta je pretpostavka na “klimavim nogama” zato što je mladi Francuz ubijen na drugom mjestu i dovezen u šumu.

I tko zna koliko bi dugo njegovo tijelo bilo skriveno na livadi u šumi do koje vodi poljski put koji uglavnom koriste šumari da nije bilo pasioniranog ljubitelja prirode, riječkog fotografa M. M., koji je tog dana krenuo u još jedan foto-safari. U objektivu je uočio nešto sumnjivo, i kad je prišao bliže shvatio je da postao “krunski svjedok” otkrića zločina.

Privatni arhiv

- Ostajem kod onog što sam vam već rekao, dao sam svoj iskaz policiji, nemam vam što više reći, nervozan sam, nije mi nešto u redu s autom, čekam tehnički - kratko je i nervozno odgovorio na naš pokušaj da nam ipak pokuša rekonstruirati kako je našao tijelo mladog Francuza u šumi.

Na zid šutnje u nekoliko navrata naišli smo i u veleposlanstvu Republike Francuske u Zagrebu, koje nas je upućivalo da se za sve informacije u vezi istrage o Eliotovoj smrti obratimo hrvatskoj policiji.

Nakon više pokušaja i provjera identiteta i na društvenim mrežama stigao je mail kojeg mi je prije nekoliko dana poslao Cesare Colavecchi, predstavivši se kao djed ubijenog mladića. Napomenuo je da on i roditelji ubijenog Eliota sve informacije o njegovom ubojstvu crpe iz medija. Nakon otkrića identiteta roditelja uputio sam Elliotovoj majci 2. svibnja mail, dok je još tijelo njezina sina bilo u Hrvatskoj. Odgovora nije bilo sve do ponedjeljka 25. svibnja kad nam se javio Eliotov djed Cesar.

Bivši tjelohranitelj

“Odgovaram na pismo koje ste poslali e-poštom 2. svibnja 2020. mojoj kćeri, Eliotovo majci, koji je na barbarski način ubijen u Hrvatskoj. Želim vam zahvaliti jer bez vas nikada ništa ne bismo znali. Kao bivši tjelohranitelj predsjednika Francuske Republike Charlesa de Gaullea, jamčim vam da ću sve informacije koje doznam držati u tajnosti”, odgovorio mi je Eliotov djed koji je zadržao profesionalnu diskreciju tajnog agenta koji je brinuo o sigurnosti jednog od najpoznatijih francuskih državnika. Obećao je da će se javiti i narednih dana i da će nam radi objave dostaviti i nekoliko Eliotovih fotografija. I doista u petak je poslao još jedan mail u kojem je ponovo zahvalio Jutarnjem listu zbog toga što pratimo slučaj ubojstva njegova unuka.

“Pitali ste koji je bio razlog Eliotova dolaska u Hrvatsku. Eliot je putovao avionom kao turist u vašu zemlju koja mu se učinila prelijepom i sanjao je da će naći neki posao u restoranu ili hotelu. Naveli ste u mailu da ste pronašli na internetu da je kao dječak bio plivač. Da, to je točno, doista je volio plivati. Nažalost, njegovi roditelji su još uvijek u šoku i o svemu ne mogu pričati jer je Eliot nedavno pokopan. Prije nego je otišao u Hrvatsku, on i ja smo o tome razgovarali. Rekao mi je da ne poznaje nikog u vašoj zemlji. Ubijen je zbog nekoliko stotina eura. Eliot je bio dobro odgojen i pristojan mladić i mislim da je možda upoznao u nekom baru nekoga tko ga je kasnije ubio jer je primijetio da ima nešto novca kod sebe”, napisao nam je Eliotov djed.

Privatni arhiv

Nezadovoljni što nemaju nikakve informacije o istrazi o smrti svog sina i unuka napisali su i pismo Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike 16. svibnja.

“Eliot je došao kao turist u vašu zemlju, sanjajući i nadajući se da će tamo naći posao. Nažalost, pronašao je samo jezivu smrt; zadavljen je, prevezen u šumu i poliven benzinom. Spaljen je kao smeće i to za nekoliko stotina eura (ne vidimo ni jedan drugi razlog), i sama pomisao da je, nakon što je počinio svoj ‘prljavi posao’ ubojica otišao kao da se ništa nije dogodilo za nas je nepodnošljiva. Obraćamo se vama, u svojstvu šefa države i bili bismo vam zahvalni ako možete intervenirati kod riječke policije da nas obavještava o napretku istrage, jer za nas je čekanje moralno mučenje. U znak sjećanja na našeg sina, koji je imao samo 24 godine i koji je umro groznom smrću u vašoj zemlji, zahvaljujemo vam što ste ovo uzeli u obzir kako bi se mogla ostvariti pravda”, proslijedila nam je e-mailom pismo naslovljeno na Ured predsjednika rodbina ubijenog mladića.

U Uredu predsjednika u petak su nam odgovorili da pismo nije primljeno, međutim, djed ubijenog mladića kasnije nam je pojasnio kako je njihova namjera bila odaslati ga prvo putem medija.

- Kao bivši tajni agent koji je bio blizak Charlesu de Gaulleu, iako mi je preko 80 godina nastavio bih se boriti do kraja da vidim kako ti kriminalci trunu u hrvatskom zatvoru i zato i nudim nagradu od 5000 eura svakome tko policiji da informaciju koja bi otkrila ubojicu moga unuka - rekao nam je djed ubijenog mladića.

Osim grozne smrti, strašno im je bilo kad se te subote 9. svibnja Eliotovo tijelo vratilo u zavarenom limenom sanduku, u koji oni kažu da ne bi stavili niti psa. Međutim, otkriće jezivog ubojstva u šumi na području općine Bakar dogodilo se u vrijeme epidemije koronavirusa i trebalo je više od mjesec dana da pogrebna tvrtka dogovori prijevoz njegova tijelo.

Mrtvačnica u Pontoiseu

Dan prije nego je odvezeno u mrtvačnicu u Pontoiseu, gradiću nadomak Pariza gdje je i pokopan na mjesnom groblju, službenica matičnog ureda u Bakru ga je upisala u matičnu knjigu umrlih. U knjizi umrlih piše da je Eliot Charlet, rođen 14. ožujka 1996. godine, umro 19. ožujka ove godine u Gornjem Jelenju, pet dana nakon što je navršio 24 godine. Dan kasnije, fotograf je otkrio njegovo tijelo. Iako se spekuliralo da su na tijelu nastupile truležne promjene, obdukcija je to opovrgnula te se ustanovilo je smrt nastupila unutar 24 sata od pronalaska tijela. Osim davljenja naneseno mu je više udaraca po glavi. Mladić je bio odjeven slojevito u nekoliko majica. Na riječkom području nije evidentiran ni u sustavu e-visitor.

Bešćutni ubojica

S obzirom na to da je tijelo nađeno na migrantskoj ruti, pojavile su se pretpostavke da bi se moglo raditi o obračunu krijumčara ljudi, ali zasad nema odgovora na pitanje što bi to mladog francuskog plivača uvuklo u međunarodni lanac krijumčarenja ljudi. Međutim, činjenica da je Francuz ubijen na nekom drugom mjestu možda i ne ide u prilog tvrdnji da se radi o nekom obračunu vezanom uz posao s migrantima.

Iako su obitelji, kako navode u francuskom veleposlanstvu, sugerirali da angažiraju odvjetnika u Hrvatskoj, oni se nadaju da će i putem medija, ali prije svega i ponuđena nagrada dovesti do rasvjetljavanja jednog od misterioznijih ubojstava u Hrvatskoj. Činjenica da je tijelo nađeno na području koje je ubojica možda dobro poznavao kao i put kako pronaći skrovito mjesto za rješavanje tijela, možda bi mogla ukazivati da je bešćutni ubojica netko s tog područja, ili netko tko ga jako dobro poznaje. Dokle je istraga riječke policije došla odgovora nema, osim što je poznato da je tijelo identificirano u suradnji s Europolom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:45